Slovenija
42 ogledov

Zaporniki zavračajo hrano

Pobeg zapornika iz našega največjega in najbolj zavarovanega zapora Dob pri Mirn Žurnal24 main
Četverica obsojencev, ki prestajajo kazen v zaporu na Dobu, je začela zavračati hrano. Vodstvo njihove očitke zavrača.

Štirje obsojenci so pred dnevi zaradi domnevno slabih razmer v zaporu začeli zavračati hrano. Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora na Dobu Jože Podržaj je v pojasnilu zapisal, da v zaporu za zdaj "ne gre za gladovno stavko", pač pa samo za odklanjanje zavodskih obrokov hrane. "Gladovno stavko lahko opredeli zgolj pristojen zdravnik, ki pa tega za obsojence še ni storil," pojasnjuje direktor zavoda. Na pregledu pri zavodskem zdravniku so bili nazadnje v ponedeljek in bodo ponovno v četrtek, sicer pa so vsak dan na tehtanju v ambulanti.

Povod pregled bivalnih prostorov

Podržaj navaja, da naj bi bil povod za odklanjanje obrokov pregled bivalnih prostorov, ki po mnenju obsojencev ni bil opravljen korektno. V zavodu so zato opravili nadzor in ugotovili, da je bil pregled opravljen strokovno in "ni v ničemer odstopal od predpisanih postopkov". Direktor je "odločno" zavrnil tudi očitke, da bi vodstvo in osebje zavoda med zaprtimi osebami ustvarjali razlike.

Druge pripombe bodo po njegovih napovedih proučili in na podlagi ugotovitev sprejeli potrebne ukrepe. Sicer pa imajo obsojenci po njegovih navedbah pravico do pritožbe nad ravnanjem osebja.

Uprava bo preverila navedbe

Pritožbo obsojencev je prejel tudi generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič. Od direktorja zapora je že zahteval poročilo in napovedal, da bodo navedbe natančno preverili, po potrebi opravili nadzor ter razgovore z obsojenci in vodstvom zapora.

Stanje v omenjenem zaporu "glede na objektivne razmere, v katerih deluje", Valentinčič ocenjuje kot dobro. Varnostna situacija je stabilna, večjih kršitev ali nepravilnosti niso ugotovili. "To pa seveda ne pomeni, da ni težav, ki pa jih v okviru možnosti uspešno rešujemo," je zapisal Valentinčič. Med težavami v zadnjem obdobju je izpostavil zlasti prenapolnjenost zavoda, pa tudi pomanjkanje kadrov. Vendar pa se stanje po njegovem mnenju izboljšuje.

Naslednji teden bosta odprta dva nova bivalna objekta v zaprtem delu zavoda s kapaciteto 174. S tem se bodo pomembno izboljšali pogoji bivanja obsojencev in delovni pogoji zaposlenih in "bo rešen problem prenapolnjenosti v našem največjem zavodu", zagotavlja direktor uprave. Prav tako se je povečalo tudi število zaposlenih, predvsem pravosodnih policistov in strokovnih delavcev, še navaja Valentinčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.