Slovenija
182 ogledov

“Zapornikom narekujejo odgovore”

Duška Janša in Robert Šilc pravita, da sta vesela vsakega, ki pridobi formalno i Žurnal24 main
Murska Sobota. Zapornik opozarja na hujše kršitve, odgovorni vse zanikajo.

V zaporu v Murski Soboti so me 48 ur po prihodu takoj zaposlili v zavodski kuhinji, in sicer brez varstva pri delu, brez soglasja psihiatra, ne glede na dejstvo, da sem imel predpisano psihozno terapijo,” navaja V. K., ki trenutno prestaja večletno zaporno kazen v Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Maribor.

Po njegovem mnenju se v zavodu dogajajo tudi hujše kršitve pri opravljanju izpita za varstvo pri delu. “Narekovali so nam odgovore testa iz varstva pri delu. Opravili so ga tudi nepismeni,” dodaja.

“Pritožb še ni bilo”

Robert Šilc, direktor ZPKZ Maribor, kamor spadajo tudi zapori v Murski Soboti, poudarja, da imajo glede dela varovancev v zaporih stroga pravila. “Vsak obsojenec mora pred nastopom dela opraviti usposabljanje za varno delo in požarno varnost. Praktično usposabljanje pa izvedejo delovni inštruktorji,” pojasnjuje Šilc. Zanika, da bi se zapornikom narekovali odgovori, kot navaja V. K. “Glede testiranja v zavodu nismo od varovancev nikoli dobili pritožbe,” so nam sporočili iz Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij.

Glede nepismenih, ki pišejo teste za potrdilo o varstvu pri delu, pa so pojasnili, da jim pri branju res pomagajo izvajalci usposabljanja, vendar se varovanci sami odločajo, kateri odgovor bodo obkrožili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.