Slovenija
17 ogledov

Zaposleni je ne dajo

Gordana %C5%BDiv%C4%8Dec Kalan Žurnal24 main
Direktor ZD Izola. Zaposleni se ne strinjajo, da bi spremenili statut in tako omogočili, da bi bil direktor tudi nekdo, ki ni zdravnik.

"Da se člani sveta zavoda iz vrst zaposlenih ne strinjajo s spremembo statuta, je po mojem mnenju tudi posledica dejstva, da me imajo sodelavci radi in da pozitivno ocenjujejo delo, ki sem ga opravila v času vodenja zavoda. Izpolnila sem vse zastavljene cilje in ne, niso bili prenizki," je prepričana Gordana Živčec Kalan, vršilka dolžnosti (v. d.) direktorice izolskega zdravstvenega doma (ZD).

Sama imam izkušnjo z medijskim pogromom, zato se glede njegove primernosti ne bom izrekala.
Gordana Živčec Kalan o Averju

Zaposleni niso za spremembo statuta, ki bi omogočila, da bi direktor lahko postal tudi nekdo, ki ni zdravnik. Včeraj je o nesojeni spremembi razpravljal tudi svet zavoda; statut pa so se sicer namenili spremeniti zaradi dveh neuspešnih razpisov za direktorja.

Novi načrti
Živčec Kalanova je v zdravstvenem domu v Izoli zaposlena 20-odstotno kot zdravnica (preostanek obveznosti opravi kot predsednica Zdravniške zbornice, op. p.) kot v. d. direktorja pa ima pogodbo o poslovodenju in za to prejema 3.100 evrov bruto plače. V kratkem pričakuje odločitev arbitraže in zdravstvenega ministra glede dodatnega denarja za širitev dejavnosti ustanove. Gre za dobrih 32 tisoč evrov. "Za vso Obalo bi delali opornice za poškodbe rok; gre predvsem za otroke in starejše bolnike, ki morajo zdaj hoditi v Ljubljano," razlaga. Med načrti za letos je tudi ambulanta za diabetike, ki je za več kot 770 bolnikov v Izoli ni.

Intervju z Gordano Živčec Kalan: Svoje napake bodo prijavljali sami

Kako komentirate kandidaturo Boštjana Averja za direktorja izolske splošne bolnišnice?
Ne bom se opredelila. Sama imam izkušnjo z medijskim pogromom, zato se glede njegove primernosti ne bom izrekala. Lahko pa povem, da sem z dosedanjim vršilcem dolžnosti Antonom Kranjcem zelo dobro sodelovala.

Zakaj vam občina plačuje posebno ambulanto za turiste?
Kot ugotavljajo statistiki, največ slovenskih turistov za svojo destinacijo med vsemi mesti Obale izbere prav Izolo. Turistično ambulanto potrebujemo zato, da imajo naši občani v sezoni enak dostop do zdravnika kot zunaj nje. Sredstva zanjo zagotavlja praktično v celoti občina, kot mi je znano, je podobno urejeno na Bledu.

Ste v sodnem sporu z nekdanjim pomočnikom direktorja.
Pred mojim prihodom se z ljudmi v zdravstvenem domu ni ravnalo po enakih merilih. Roberta Mulca s končano višjo prometno šolo so zaposlili na temelju javnega razpisa, ki ni bil povsem pravilen. Tudi plačan je bil preveč. Ker so njegove naloge opravljali drugi, sem to mesto iz poslovnih razlogov ukinila. Na sodišču ne bo uspešen.

Kdaj boste v zbornici, ki jo vodite, vzpostavili evidenco zdravniških napak?
Načrtujemo, da do konca leta. Zgledovali se bomo po avstrijskem vzoru, ne vem pa še, ali bo evidenca javna. Prek spleta pa naj bi napake prijavljalo zdravstveno osebje, ne nezadovoljni bolniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.