Slovenija
11806 ogledov

Zaposleni, ki delajo, bodo dobili 200 evrov kriznega dodatka

Zdravko Počivalšek Saša Despot
Bolj jasne so tudi podrobnosti, kdo od samozaposlenih bo upravičen do pomoči.

"V zadnjih tednih se življenje vrti drugače, kot smo ga bili vajeni, pandemija je temeljito spremenila ustroj države," je na tiskovni konferenci ob 17. uri dejal minister za gopodarstvo Zdravko Počivalšek. "Delamo pospešeno, ministrstvo je že februarja pripravilo prve interventne ukrepe za pomoč gospodarstvu, ki so jim sledili novi. Ukrepe neprestano dopolnjujemo - naš cilj je jasen, želimo ohraniti gospodarstvo in vsa delovna mesta, vključno s samozaposlenimi. Pozabili nismo nikogar."

"Delamo z roko v roki, povezali smo se ljudje različnih svetovnonazorskih in političnih usmeritev. To je drža, ki jo moramo ohraniti tudi za čase, ko bo epidemija mimo. Paket ukrepov je dober in bo rešil marsikateri problem."

Zdravko Počivalšek

Med tri milijarde težkimi ukrepi, ki jih je vlada potrdila danes, in bodo šli kmalu v državnozborsko potrjevanje, je naštel: 

(1) Delodajalci bodo oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za april in maj za tiste zaposlene, ki delajo. "To bo v celoti pokrila država. Želimo nagraditi in stimulirati tiste zaposlene, ki delajo," je poudaril Počivalšek.

(2) Vsakemu zaposlenemu, ki dela in katerega zadnja izplačana plača ni presegla trikratnika minimalne plače, izplača delodajalec krizni dodatek v višini 200 evrov - slednji bo oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

(3) Država bo v celoti pokrila nadomestilo za čakanje na delo v višini 80 odstotkov plače.

(4) Lastniki kreditnih obveznosti, sklenjenih na podlagi zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug bodo upravičeni do odloga plačila obveznosti za 12 mesecev

(5) Dvanajstmesečni odlog velja tudi za kreditojemalce, ki najemajo kredit pri javnem skladu (Slovenski podjetniški sklad in Slovenski regionalni sklad iz Ribnice)

(6) Kadar je uprnik javni organ, se plačilni nalog podaljša za 60 dni

(7) Samozaposlenim, enoosebnim gospodarskim družbam in kmetom bo pripadla izredna finančno pomoč v obliki trimesečnega temeljnega dohodka. Ukrep bo po besedah Počivalška veljal za samozaposlene in enoosebne gospodarske družbe ter kmete, ki najmanj od 13. marca letos objavljajo dejavnosti in so vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

"To bodo prejeli 350 evrov finančne pomoči za mesec marec," je napovedal Počivalšek. "Za april pa vsakič po 700 evrov, če bodo izkazali za 25 odstotkov zmanjšane prihodke za marec glede na februar in za 50 odstotkov zmanjšane prihodke v aprilu in maju." Do temeljnega dohodka bodo po besedah ministra upravičene le osebe, ki ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo lahko opravljajo le v bistveno zmanjšanem obsegu, kar bodo dokazali z izjavo, ki jo bodo predložili Fursu preko informacisjekga sistema do 31. maja 2020. Obrazec bo objavljen na portalu e-davki. Tistim, ki bodo vložili vlogo za marec, bo Furs izredno finančno pomoč nakazal 22. aprila 2020.

"Če se po izplačilu ugotovi, da izjava vsebuje neresnične podatke, mora upravičeni vrniti trikratni znesek izplačila, skupaj z zamudnimi obrestmi."

Zdravko Počivalšek

(8) Podpora raziskovalno-razvojnim projektom in naložbam v raziskave, razvoj in proizvodnjo zdravil, cepiv in zaščitne opreme v boju proti novemu koronavirusu. Postopki za izbor operacij se bodo izvajali v obliki javnih pozivov, razpisov ali neposredne sklenitve pogodbe. 

Tonin: Nikogar ne puščamo za sabo

"Zadnji teden je bil zelo dinamičen in pester, pokazalo se je, kaj se lahko zgodi, ko Slovenija stopi skupaj. Povezali smo se intelektualci, politika, skupaj smo iskali rešitve, da bi premagali koronavirus. Nastal je robusten paket, vreden tri milijarde, ki bo pomagal vsem, nikogar ne puščamo za sabo. Vesel sem, da so v njem posebno mesto našli obrtniki in samostojni podjetniki. Ti so hrbtenica slovenskega gospodarstva," je o ukrepih vlade dejal obrambni minister Matej Tonin.

O prejemki samostojnih podjetniko in obrtnikov je dejal: "Če je hrbtenica zlomljena, potem je telo ohromljeno, v primeru njihovih težav, bo težave imela celotna Slovenija. Za po domače povedano sp-jevci bodo s tem paketom dobili plačane prispevke. To je 400 evrov, če imajo minimalno plačo, poleg tega bodo dobili tudi univerzalni temeljni dohodek v višini 700 evrov, skupaj 1.100 evrov. Ni veliko, a dovolj, da preživijo in ne životarijo. Nekateri so ostali brez prihodkov, še več, nekaterim so ostali stroški, na primer za najem poslovni prostorov. Sem sodijo gostinci, frizerke in številni drugi, tudi mladi podjetniki, ki so šele začeli svojo pot in jih je ta koronavirus ustavil."

"Tudi zaradi prihodnosti slovenskega podjetništva, smo dolžni pomagati. Paket pomaga ljudem, ki so najbolj izpostavljeni, ki skrbijo, da se Slovenija vrti. Izpostavil bi trgovke, ki nam omogočajo, da lahko normalno jemo in živimo. Ljudem, ki še zdaj delajo, bo država dala 200 evrov kriznega dodatka. Tudi ljudje v civilni zaščiti, policiji, vojski, vsi tisti, ki skrbijo za red, bodo imeli možnost nagrade."
 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 7
  • Avatar Issamela
    Issamela 01:16 30.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • Avatar VseOK
    VseOK 23:16 29.marec 2020.

    200€ kriznega dodatka, za bonus pa dobite še zlate žeblje in najboljši les za izdelavo krste.

  • bojovi 22:20 29.marec 2020.

    Kaj pa tisti, ki delamo v skladišču in lomimo hrbet, da lahko trgovke imajo sploh kaj za prodajat? Mi pa nič ne dobimo?