Slovenija
19 ogledov

Zaposleni v Laškem imajo dovolj

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Zaposleni v Pivovarni Laško zaskrbljeni nad morebitno prodajo deležev gospodarskih družb. V odprtem pismu pristojne pozivajo, naj takoj sprejmejo odločitve, ki bodo v korist podjetij in njihovega razvoja.

Zaposleni delavci v Pivovarni Laško začudeno in zaskrbljeno spremljajo medijske informacije in dezinformacije glede morebitnih prodaj deležev pomembnih slovenskih gospodarskih družb.

V odprtem pismu so zato predsednika vlade Boruta Pahorja, ministra za finance Franceta Križaniča, ministrico za gospodarstvo Darjo Radić, predsednika uprave Kapitalske družbe Boruta Jamnika in predsednika uprave NLB Boža Jašoviča pozvali, naj se prenehajo igrati s premoženjem slovenskih davkoplačevalcev in njihovimi delovnimi mesti ter takoj sprejmejo odločitve, ki bodo predvsem v korist podjetij in njihovega razvoja.

"Od vas pričakujemo, da si boste vzeli čas, morda celo prišli v naslednjih dneh v Laško ter nam zaposlenim pogledali v oči in povedali, ali se boste do družb Skupine Pivovarna Laško v prihodnje obnašali kot odgovorni lastniki ter nam predstavili svoje konkretne načrte v zvezi s podjetjem. Če pa boste na to pismo odgovorili, da nimate vzvodov za odločitve, ki jih od vas pričakujemo, bomo to razumeli kot samo še dodatno sprenevedanje!" so med drugim v pismu zapisali zaposleni Pivovarne Laško.  

"To je najmanj, kar lahko delavci pričakujemo od odgovornih lastnikov, in najmanj, kar davkoplačevalci pričakujemo od tistih, ki v našem imenu upravljajo naše premoženje! Ali se sploh zavedate, da vas kot davkoplačevalci za odgovorno upravljanje skupnega premoženja plačujemo tudi zaposleni Skupine Pivovarna Laško?" so zapisali v pismu.

Gre za "prodajanje megle"
Tako naj bi se načrt prodaje deleža v Mercatorju, ki ga od Pivovarne Laško zahtevajo banke upnice, spet spremenil, saj naj bi namreč banke upnice in lastnice Pivovarne Laško sestankovale za hrbtom uprave in dorekle prodajni postopek kar za celotno Skupino Pivovarne Laško, pišejo delavci. "Potem spet beremo, da naj bi neka podjetja skupino dokapitalizirala. In na koncu še pismo uprave Mercatorja, da naj lastniki raje prodajo večinski delež trgovca. Medtem pa odstopajo člani uprave in nadzorniki. Vse skupaj pa v času, ko Pivovarna Laško nujno potrebuje sanacijo in svež denar. Pa naj bo iz prodaje, dokapitalizacije ali z reprogramom kreditov," so še navedli.

"Ker nismo posvečeni v vaše 'velike skrivnosti' raznoraznih dogovarjanj v zakulisju, nas vse skupaj spominja samo na prodajanje megle javnosti, dokler ne bodo podjetja Skupine Pivovarna Laško dokončno shirala in potem jih bo nekdo (morda pa z vaše strani celo že izbran) na pol zastonj enega po enega pokupil. Takšno neodgovorno delovanje in odnos lastnikov do tako pomembnih gospodarskih družb nas izjemno negativno preseneča," so v pismu ostri zaposleni.

Odstopil še ne član NS (STA)
Potem ko je včeraj odstopil predsednik nadzornega sveta (NS), je danes z mesta člana nadzornega sveta odstopil še predstavnik zaposlenih Andrej Kebe. Kebe je svoj odstop napovedal že 16. marca, a so se nato dogovorili, da bo odstopil po potrditvi revidiranega poslovnega poročila za leto 2010 na nadzornem svetu.

Ne bodo več stali križem rok
Zaposleni v Skupini Pivovarne Laško so, kot so med drugim še zapisali, zadnje desetletje dovolj potrpežljivo spremljali razne politično-tajkunske igrice s podjetjem, ki so ga mnogi od njih soustvarjali, zdaj pa imajo tega dovolj. "Ne bomo več stali križem rok in nemo opazovali, kako se uničujejo uspešna podjetja," so odločni.

"Spoštovani gospod predsednik vlade, ministra in predsednika uprav, Pivovarna Laško se je resda znašla v visokih dolgovih in v izredno zahtevni likvidnostni situaciji, vendar pa je v zadnjem letu predstavila lastnikom in upnikom nemalo izvedljivih rešitev za izhod iz nastalega položaja. Kot pa ugotavljamo, tem predlogom nihče ni namenil nobene pozornosti, morda pa se nekateri med vami z možnimi rešitvami za podjetja sploh niste ukvarjali. Vse, kar se je v zadnjem času dogajalo, je po našem mnenju navadno motoviljenje, zato da se v zvezi s sanacijo ne bi zgodilo nič konkretnega!" so še zapisali v pismu in pristojne pozvali, naj se v dobro slovenskega gospodarstva, nemudoma prenehajo ukvarjati s problemi, ki jih imamo v teh časih v državi preveč, na način, da ustvarjajo nove, menijo.

"Glede na zmedene informacije, ki so pricurljale v javnost, se lahko tudi upravičeno sprašujemo, koliko vam dejansko pomeni 2000 delavk in delavcev Skupine Pivovarne Laško ter naša delovna mesta!?" so razočarani delavci.

V Pivovarni Laško pisma zaposlenih, ki ni podpisano z imeni, ne komentirajo, saj, kot so sporočili, ne vedo, kdo ga je napisal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.