Slovenija
20311 ogledov

Zaposleni v tej trgovski verigi za jutri napovedujejo protest

Nakupovalni voziček
Nezadovoljni z delovnimi pogoji in plačami.

Zaposleni v trgovinski družbi Tuš so z vodstvom podjetja sedli za skupno pogajalsko mizo. Kot je za STA povedala predsednica Sindikata Tuš Mirjana Janjić, dogovora še niso dosegli, zaposleni pa nadaljujejo priprave na jutrišnji protestni shod pred upravno stavbo v Celju.

"Delavci zahtevamo, da se sliši naš glas," je dejala predsednica podjetniškega sindikata, ki je prepričana, da bodo z vodstvom v nadaljnjih pogajanjih zbližali stališča.

Zahteve

V sindikatu od vodstva Tuša zahtevajo dvig osnovne plače za prodajalke in skladiščnike, tako da ne bo nižja od zakonsko določene minimalne plače. Nadomestilo za prehrano med delom bi moralo po zahtevah sindikata znašati vsaj 7,96 evra, nadomestilo za prevoz na delo pa 100 odstotkov cene dnevne vozovnice. Regres za letni dopust naj se medtem v celoti izplača v denarni obliki, znašati pa mora vsaj 1400 evrov, še zahtevajo na sindikalni strani.

Po besedah sindikalistke je vodstvo danes izrazilo željo po sodelovanju, končni izplen pogajanj pa bo znan do sredine decembra.

Priprave na protestni shod

Navkljub današnjem sestanku z vodstvom se bodo zaposleni jutri dopoldne zbrali tudi na protestnem shodu pred upravno stavbo v Celju. Kot je dejala Janjićeva, je do popoldneva udeležbo napovedalo skupno okoli 100 ljudi. Na protestu bodo zahtevali nadaljnja pogajanja za kolektivno pogodbo na ravni Tuša, so popoldne sporočili iz sindikata.

Ob tem so širšo javnost pozvali k podpori in razumevanju v času pred prazniki, ko se promet v trgovinah poveča, delavke in delavci v skladiščih in poslovalnicah pa morajo delati še intenzivneje in hitreje, tudi po 12 ur in več. "Delavke in delavci moramo biti enotni ne glede na to, v kateri panogi delamo, kajti samo enotni in združeni bomo uspeli doseči spremembe. Želimo boljši življenjski standard za vse, ne samo za peščico," so še zapisali.

Kršitve standardov

V sindikatu so v sredo vnovič javno opozorili na nevzdržne razmere v poslovalnicah in skladiščih. Kot so izpostavili, so plače nizke in ne dosegajo niti zakonsko določene minimalne plače. Problem so tudi neurejeni potni stroški, izplačilo več kot polovice regresa v obliki dobroimetja na Tuševo kartico, evidentiranje delovnega časa ter premeščanje delavcev v oddaljene poslovalnice.

Zaradi premajhnega števila delavcev prihaja do vse več kršitev standardov. Zaposleni v poslovalnicah marsikje ne hodijo več na malico, ker enostavno nimajo časa. Tudi v skladišču ni nič drugače. Tam je tempo dela zaradi premajhnega števila zaposlenih izjemno visok, kar se kaže v vse večji izgorelosti, poškodbah in vse pogostejših bolniških odsotnostih.

Tuš Slovenija Trgovke in trgovci Tuša besni, to je razlog

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 7
  • Avatar karjola
    karjola 06:46 28.oktober 2022.

    Tisti ki delajo oz so delali v trgovini vemo točno zakaj se bo štrajkalo. Urniki so nemogoči, porazdeljeni tako da ti praktično uniči cel teden. Hvala bogu da si vsaj v nedeljo fraj. Plača je tako mizerna do bi kristus ...prikaži več še enkrat vstal od mrtvih in dal dva šolda. Mobing na vsakem vogalu, ob koncu šihta tolčeš odhod in greš filat police, za malico praktično ni časa in ko prideš z inšpekcijo te šefi stisnejo ko limono. Kaj se ne bojo uprli!!!

  • jozicamurn 22:01 27.oktober 2022.

    Osebno se mi zdi, da je Tuš nekonkurenčen s cenami in s ponudbo, drugod niso preveč boljši, za osnovne potrebščine pa je za odtenek zopet dražji Tuš. Predvsem meso je predrago pa konzerve, vložena zelenjava, zamrznjene stvari, itd. Konkurenca jih ...prikaži več je premagala. Nekoč so imeli vsaj alkohol ceneje tam kot se spomnem, tudi to so sedaj dvignili na nivo vseh ostalih.

  • desyncx 19:12 27.oktober 2022.

    Na koncu shoda ne bo, kaj šele kakšne stavke. Problem je v mentaliteti naroda. Če se narod ne prebudi, da v enem podjetju delavci zaposleni več let ne dobijo več kot 700€ bruto. Da pa tako podjetje dobi nove delavce ...prikaži večvce jim pa ponudi 900 € bruto. Delavec brez firme lahko lažje preživi, kot podjetje brez delavcev. SLAVA OVCAM