Slovenija
49 ogledov

Zaposlenim plače v dveh delih

izolska bolnišnica Suzana Kos
Zaposlenim v izolski bolnišnici grozi zamik izplačila plač.

Zaposleni v Splošni bolnišnici Izola (SBI) utegnejo januarske plače prejeti v dveh delih, od tega drugi del šele konec februarja. Informacijo je v. d. direktorja Radivoj Nardin prejšnji teden podal sindikatom, ki se bodo do tega opredelili danes, je potrdil predstavnik Obalne sindikalne organizacije Damjan Volf.

Da se je položaj zaposlenih v SBI tako poslabšal, da bodo prvič v zgodovini in prvi v državi prejeli osebne dohodke z zamikom oziroma v dveh delih, je danes kot prvo poročalo Delo.

Slaba likvidnost bolnišnice

Po navedbah časnika je glavni razlog za takšen ukrep skrajno slaba likvidnost bolnišnice, ki jo bo konec januarja povzročilo obvezno poplačilo plačnih nesorazmerij v višini približno 800.000 evrov. Izolska bolnišnica bo obveznost poravnala na zadnji možni zakonski rok, s tem pa bodo zaposleni dobili različno denarja (od nič do 40 odstotkov mesečne plače). Prvi del plač naj bi izplačali 10. februarja, drugi del pa 27. februarja. Celoten znesek naj bi prejeli le zaposleni z zajamčenimi osebnimi dohodki, še navaja Delo.

Volf je potrdil, da je Nardin prejšnji teden sklical posvet s sindikati in jim podal to informacijo. V odboru sindikata zdravstva in socialnega varstva KS-90 se bodo o tem opredelili tekom današnjega dne.

Možna protestna prekinitev dela

Ob tem Volf opozarja, da gre za občutljive zadeve. "Velika večina zaposlenih v splošni bolnišnici je tako ali drugače obremenjena s krediti," je pojasnil ter izpostavil, da zakon o delovnih razmerjih jasno definira, da je treba delavcu plačo za delo v minulem mesecu izplačati najkasneje do 18. v mesecu.

Delo sicer navaja, da naj bi se predstavniki sindikatov že dogovarjali o možni protestni prekinitvi dela 19. februarja. V izolski bolnišnici je po pisanju časnika več kot 700 zaposlenih, mesečni delež za plače pa znaša približno 1,8 milijona evrov.

V vodstvu bolnišnice za telefonske klice niso bili dosegljivi, STA pa je nanje naslovila pisna vprašanja.

Komentarjev 2
  • mph 17:02 21.januar 2015.

    Tako je. Važno, da tebi ljubi kapitalisti in neoliberalci, komercialisti, direktorji, ... niso nič krivi. Namreč, če tega slučajno nisi vedel, so za ustvarjanje prihodkov ter plače zadolženi izjemno dobro plačani zaposleni v vsaki firmi, delavci pa so kar so, da pač delajo.

  • Papaja Popi 16:35 21.januar 2015.

    Tudi v marsikaterem drugem podjetju po Sloveniji dobijo plače v dveh deli in tudi regres dobijo v dveh delih pa čeprav v naslednjem letu.Nekje pa ne dobijo ne enega in drugega.