Slovenija
13 ogledov

Zaposlovanje: malo bolje bo

Najbolj pesimistično so razpoloženi delodajalci v transportu in logistiki. (Foto Žurnal24 main
Raziskava. Največ bodo zaposlovale finančne ustanove in zavarovalnice.

Kako kaže panogam
+12 % – finančni, zavarovalniški in 
nepremičninski sektor +4 % – proizvodnja, trgovina na debelo in drobno +2 % – gostinstvo in hotelirstvo 0 % – gradbeništvo –3 % – transport in logistika Razlika med delodajalci, ki načrtujejo povečevanje števila zaposlenih, in tistimi, ki načrtujejo zmanjšanje, v osrednji Sloveniji.

 

Zaposlovanje. Največ možnosti za zaposlitev bo od januarja do marca v osrednji Sloveniji, in sicer v sektorjih financ, zavarovalništva in nepremičnin, kažejo podatki Manpowerjeve raziskave.

Finančni sektor v porastu
Skoraj tri četrtine od 756 anketiranih podjetij ne načrtujejo kadrovskih sprememb, osem odstotkov jih bo zaposlovalo, šest pa bo število zaposlenih zmanjšalo. Neto napoved zaposlovanja (razlika) je tako plus dva odstotka.

V osrednji Sloveniji pa bo ta razlika sedem odstotkov. Največji porast zaposlitev predvidevajo v finančnem sektorju, kjer je neto napoved plus 12 odstotkov, je pokazala raziskava. V industrijskem sektorju ter trgovini na debelo in drobno je predvidena razlika plus štiri odstotke. Negativen trend pa napovedujejo v kmetijstvu, lovu, gozdarstvu, ribolovu in javnem sektorju.

Pozor na Primorskem
Pozitivne napovedi zaposlovanja kaže raziskava tudi za Pomursko, Podravsko, Koroško in Savinjsko regijo. Na Primorskem in Notranjsko-kraškem pa kaže, da bo več delodajalcev zmanjševalo število zaposlenih, kot jih povečevalo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.