Slovenija
2 ogledov

Zaposlovanje na rešetu državnega zbora

Poslanci so predlog zakona podprli. Žurnal24 main
Novela zakona o delovnih razmerjih, ki je prestala drugo obravnavo, naj bi zagotovila večjo prožnost pri zaposlovanju, manjše stroške za delodajalce, a kljub temu ohranila pravice zaposlenih in socialno varnost.

Novela, ki je rezultat dolgotrajnih usklajevanj med socialnimi partnerji, po besedah ministrice za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman omogoča večjo fleksibilnost zaposlovanja in s tem konkurenčno sposobnost gospodarstva. Cotmanova je prepričana, da bo vzpostavila pogoje za manjšo brezposelnost in kakovostna delovna mesta.

Novela med drugim omogoča večjo notranjo mobilnost, saj bo mogoče skleniti pogodbo o zaposlitvi, ki ne bo določala le enega delovnega mesta, s čimer se bodo zmanjšale možnosti odpuščanja delavcev v primeru ugotovljenih presežkov. Spremembe omogočajo tudi večjo možnost zaposlovanja za določen čas. Zakon prinaša novosti tudi na področju odpovedi pogodbe o zaposlitvi, in sicer natančneje določa postopke odpovedi. S predlaganim skrajšanjem odpovednih rokov bodo imeli delodajalci manjše stroške dela, za zaposlene, ki jih bo ta sprememba najbolj prizadela, pa bodo predlagali dopolnitve na področju zakonodaje, ki ureja pravice brezposelnih. Delodajalci se bodo lahko izognili plačilu odpravnine, če bodo zaposlenim zagotovili drugo ustrezno zaposlitev.

Novela vsebuje tudi spremembe glede zaposlovanja s skrajšanim delovnim časom. V Sloveniji je delež tovrstnega zaposlovanja majhen, pravi ministrica, razlog pa, da je to nesorazmerno draga oblika zaposlovanja. S spremembami uvajajo načelo sorazmernosti. Spremembe so tudi na področju ureditve delovnega časa in letnega dopusta. Po eni strani se skrajšuje obveznost nadurnega dela, po drugi pa je dana možnost daljšega nadurnega dela, če delavec izrazi interes.

Zakon poleg tega prepoveduje kakršnokoli diskriminacijo in psihično nasilje na delovnem mestu. Majda Širca iz stranke Zares je ob tem sicer opozorila, da je matični odbor zavrnil dopolnila, s katerimi bi bolj natančno določili, kaj je nadlegovanje in trpinčenje na delovnem mestu.

Podporo predlogu novele so napovedali v poslanskih skupinah SDS, NSi, SLS, DeSUS, LDS in Zares ter predstavnica madžarske narodnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.