Slovenija
122 ogledov

Zapravljivi veleposlanik Reberc

Nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Da je odpuščeni slovenski veleposlanik v Madridu Peter Reberc zapravljal denar, že vemo. Sto tisoč evrov je veleposlanik zapravil za veliko kuhinjskih pripomočkov, orodja in žarnic.

Po poročanju časnika Delo, ki se je dokopal do gradiva, ki razkriva ozadje, zakaj so odpoklicali in odpustili veleposlanika v Španiji Petra Reberca, so ob zadnjem septembrskem pregledu inventarja rezidence, kjer je bival Reberc, našteli 1800 kozarcev, 1805 žlic in žličk, 1607 malih in navadnih jedilnih vilic, 880 jedilnih nožev, 116 kuhinjskih nožev, 307 kuhalnih posod, 183 skodelic, 100 zajemalk, 83 obračalk, 77 cedilnikov, 63 oprijemalk, 34 lijev, 29 lupilcev za krompir, 32 odpiračev za steklenice, deset kavnikov, pet fritez, tri opekače za kruh in tri mlinčke za kavo.

MZZ je Reberca na finančne nepravilnosti začel opozarjati kmalu po nastopu mandata leta 2007, a Reberc nepravilnosti ni odpravil do danes.

Notranji nadzor na ministrstvu je tako razkril nepravilno porabo proračunskih sredstev, visoko prekoračitev za reprezentanco, nespecificirane račune, nekateri niti niso bili v španščini. Na zunanjem ministrstvu Rebercu očitajo kršitev več členov kazenskega zakonika, zakona o zunanjih zadevah in navodil o finančnem in materialnem poslovanju veleposlaništev.

Policija pa je 22. julija letos posredovala obsežno ovadbo proti Rebercu na ljubljansko tožilstvo.

Veleposlanik je v svojem času uradnikovanja kupil tudi štiri kilometre električnih kablov, 69 adapterjev, 64 razdelilcev, 29 podaljškov, štiri antene, za potrebe vrta rezidence pa še 15 macol, 37 klešč, 25 kladiv, 25 posod za gorivo, štiri zračne kompresorje, osem setov izvijačev, 107 izvijačev, 11 sekir, 16 dlet, pet vrtalnih strojev in tri električne svedre.

Prvi mož slovenskega veleposlaništva v Madridu je kupil tudi več kot 4000 litrov dizelskega goriva, čeprav ima veleposlaništvo v Španiji v uporabi dve vozili, ki delujeta na pogon z bencinskim gorivom. Poleg tega pa je dobro poskrbel tudi za varnost rezidence, saj je kupil več alarmnih naprav in detektorjev gibanja.

V treh letih mandata je tako Reberc po poročanju časnika po grobih ocenah nakupil za okoli 100 tisoč materiala, kar pa je seveda pokrival proračun zunanjega ministrstva.

Vse macole niso enake
In kako nakupe zagovarja Reberc, ki sicer s poročilom preiskave, ki jo je izvedel MNZ, ni seznanjen? Po njegovih besedah je bilo treba toliko kuhinjskih pripomočkov nakupiti zaradi sprejemov diplomatskega zbora, na katerem se lahko zbere tudi do 500 ljudi.

O nakupu dizelskega goriva pa Reberc za Delo pojasnjuje, da ga na veleposlaništvu dejansko niso kupovali, ampak da nastajajo težave pri uporabi kartic španskih naftnih družb (nekakšna slovenska Magna) oziroma šifrah proizvoda, zaradi česar menda nastajajo zamenjave med dizlom in bencinom.

Razlog za nakup večjega števila orodja pa tiči v tem, da je vrt rezidence velik in da dobra ureditev zahteva vrsto primernega orodja. Tako Reberc opozarja, da niso vse macole enake, ampak je vsaka namenjena svojemu namenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.