Slovenija
33 ogledov

Zaprisegli Neptunu – bogu vseh morij

Piran, trst, Gusarski praznik, Neptunov krst
1/24
Žurnal24 main
V Pomorskem in tehniškem izobraževalnem centru Piran, kot se sedaj imenuje Srednja pomorska šola, so včeraj krstili že 64-to generacijo naših pomorcev.

V mnogih letih je Neptunov krst iz nekdaj šolskega dogodka ob številnih spremljajočih prireditvah prerasel v velik piranski turistični praznik. Nekateri mu pravijo tudi Gusarski praznik.

Fotografije krsta si oglejte v GALERIJI.

To je odmevna prireditev in turistična atrakcija, ki se lahko pohvali s tem, da je najstarejša prireditev v piranski občini, saj njeni začetki segajo v čas, ko se tam še niso šli turizma.

Prvi je bil namreč leta 1947, ko so ustanovili to našo pomorsko šolo. Na ta dan se dijaki višjih letnikov prelevijo v gusarje in ob prisotnosti vsemogočnega boga morja Neptuna, ki ga pomorščaki spoštujejo in prosijo za milost, ceremonialno sprejmejo v svoje vrste nove sošolce, zelence, do takrat sužnje.

Včasih je bil krst bolj strog in krut, saj je danes marsikaj neprijetnega prvošolcem prizanesenega. Vseeno pa jih na koncu krstijo tako, da jih vržejo v morje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.