Slovenija
20 ogledov

Zaprite Guantánamo!

1/2
Žurnal24 main
Amnesty International Slovenije je ob šesti obletnici prvih premestitev ujetnikov iz Afganistana v Guantánamo v Ljubljani pripravil protestni shod.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo kakih 50 ljudi, nato pa so se odpravili proti ameriškemu veleposlaništvu, kjer so njegovemu predstavniku izročili pismo z zahtevami po zaprtju baze v zalivu Guantánamo.

Organizacija ugotavlja, da je Guantánamo "novodoben simbol nepravičnosti ", pri čemer izpostavlja dva vidika: Guantánamo je po eni strani center, kjer so ljudje dolgotrajno pridržani, ne da bi jih česa obtožili oziroma jim omogočili pošteno sojenje, po drugi strani pa naj bi jih tam mučili oziroma z njimi okrutno nečloveško ravnali. "Ujetniki so izpostavljeni izolaciji oziroma osami in žalitvi zaradi verske usmerjenosti, " je pojasnila vodja kampanj in medijev Metka Naglič .

Mučenje v samicah ob fluorescenčni svetlobi
Pred Moderno galerijo je direktorica organizacije Nataša Posel v kratkem nagovoru opozorila na to, zakaj Guantánamo predstavlja novodobni simbol nepravičnosti. Med drugim je povedala, da je kar 80 odstotkov ujetnikov v Guantánamu zaprtih v samicah brez oken, vsiljena jim je neprekinjena fluorescenčna svetloba, izpostavljeni so neprestani glasni glasbi, nizkim temperaturam in drugim oblikam mučenja.

Oblika mučenja pridržanih v Guantánamu je tudi siljenje v dolgotrajne prisilne drže. Udeleženci protesta so zato simbolično izrazili svoje nasprotovanje mučenju in pa solidarnost z žrtvami mučenja, tako da so vsi za nekaj minut pokleknili.

AI poleg zaprtja centra za pridržanje Guantánamo med drugim od ameriške administracije zahteva, naj takoj in dokončno ukine program tajnih pridržanj ter zapre vse objekte za tajna pridržanja, ne glede na to, kje so. AI ima sicer podatke o najmanj 38 ljudeh, ki naj bi bili prej v skrivnem Cijinem pridržanju in za katere se ne ve, kje so oziroma kakšna je njihova usoda. Protesti so potekali tudi v drugih mestih po svetu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.