Slovenija
1904 ogledov

Zaprli gasilski dom. Skoraj 40 let brez potrebnega dovoljenja.

Gasilci prometna nesreča intervencija 112 Andrej Leban
Zaplet z dovoljenjem. Po skoraj štiridesetih letih.

Gradbena inšpekcija je sredi novembra zaprla gasilski dom Prostovoljnega gasilskega društva Zasip pri Bledu, ker objekt nima uporabnega dovoljenja.

Kot pojasnjuje predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Zasip Primož Koren, se je v okviru inšpekcijskega postopka izkazalo, da njihov gasilski dom, ki je bil zgrajen leta 1981, nima uporabnega dovoljenja. Za izgradnjo doma je bilo namreč takrat pridobljeno gradbeno dovoljenje, ne pa tudi uporabno. To težavo naj bi sicer imeli številni objekti v državi, med njimi tudi še nekateri drugi gasilski domovi.

Za nekatere objekte velja, da se kljub temu, da nimajo uporabnega dovoljenja, lahko še naprej uporabljajo, saj je njihovo delovanje posebnega pomena. Splošna bolnišnica Jesenice je tako denimo kar 38 let delovala brez uporabnega dovoljenja, preden ga je leta 2017 vendarle pridobila.

Vendar za gasilski dom v Zasipu ti posebni pogoji ne veljajo, zato je inšpekcija objekt 15. novembra zaprla oziroma prepovedala njegovo uporabo. Objekt bo ostal zaprt, dokler zanj ne pridobijo uporabnega dovoljenja. Društvo je zato v sodelovanju z Občino Bled in Upravno enoto Radovljica in ob pomoči projektanta že začelo postopke za pridobitev dovoljenja.

Kot je zagotovil Koren, zaradi tega varnost krajanov ne bo ogrožena. Gasilci bodo namreč s svojimi vozili že vedno lahko sodelovali na intervencijah, prav tako je v bližini tudi več drugih prostovoljnih gasilskih društev. Vsekakor pa prepoved uporabe doma pomeni oteženo delovanje gasilcev, ki bodo morali s sestanki in podrobnimi aktivnostmi začasno gostovati v drugih prostorih.

lastovka Slovenija Inšpekcija nad kmetijo, ker je imela v hlevu preveč lastovk: Odstranite jih!

Gasilci PGD Brezje | Avtor: PGD Brezje PGD Brezje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dejvid 11:46 26.november 2019.

    Mogoče bi ga morali prijaviti kot sušilnico sadja? Samo predlog...

  • DoberZrak 11:37 26.november 2019.

    Uporabno dovoljenje za gasilski dom........bedarija na kubik