Slovenija
30 ogledov

Zaprli in kupili čistilno napravo

Tiskarna Akana naj bi nazadnje delovala v ponedeljek, v torek in včeraj pa ne ve Žurnal24 main
Tiskarna. Akana bi izpuste merila šele junija, čeprav je imela rok do včeraj.
Selili se bodo
Načrti. V Akani pravijo, da bo nova čistilna naprava dvakrat zmogljivejša, v prihodnosti (kdaj, niso napisali) pa načrtujejo tudi selitev na drugo lokacijo.

V Tiskarni Akana bi morali do včeraj izvesti vnovične meritve izpustov in poročilo posredovati Inšpektoratu RS za okolje in prostor (Irsop). Tega niso storili, ampak so Irsop zaprosili za podaljšanje roka za izvedbo meritev, ker so tiskanje ustavili in ker bodo kupili novo čistilno napravo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Da Bežigrajčani zaradi tiskarne živijo v smradu in da so izpusti dvakrat že presegali dovoljeno vrednost škodljivih izpustov ogljika (v enem primeru ga je bilo celo trikrat več, kot je dovoljeno), smo marca razkrili v Žurnalu24. Zakaj so se zdaj odločili za take ukrepe in kdaj bodo spet začeli tiskati, nismo izvedeli, ker direktorica tiskarne Urška Jež včeraj ni bila dosegljiva.

Tudi prepoved obratovanja

Na Irsopu so potrdili, da so dobili vlogo Akane za podaljšanje roka, ali jo bodo odobrili, pa ne morejo napovedati. Če bi meritve, ki bi jih Akana do danes morala poslati inšpektoratu, pokazale, da izpusti presegajo dovoljeno vrednost ogljika, bi ji lahko celo prepovedali 
obratovanje.

Akana je za podaljšanje roka zaprosila, “ker meritve izpustov ob samoiniciativni zaustavitvi tiskarne niso smiselne”. Zato Irsopu predlagajo, naj se meritve opravijo junija, ko bo začela delovati nova čistilna naprava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.