Slovenija
39 ogledov

Zaprli tri operacijske dvorane

Na seznamu najkrajših čakalnih dob za posamezne posege in preglede je od 14 izva Žurnal24 main
Delujeta le še dve od sedmih.

Na travmatološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so morali zaradi zaprtja dotrajanih operacijskih dvoran samo decembra lani odpovedati operacije 80 naročenih bolnikov. Delujeta le še dve od sedmih operacijskih dvoran. Zagotavljajo, da je kljub temu za vse poškodovance in nujne bolnike poskrbljeno.

"Zaradi dotrajanosti smo zaprli pet operacijskih dvoran, in sicer dve v Bolnišnici dr. Petra Držaja in tri na Zaloški cesti 2 na kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike," so navedli v UKC Ljubljana.

Na kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike sta po njihovih besedah trenutno na razpolago dve operacijski dvorani. Zaposleni na oddelku v vmesnem času koristijo tudi dvorane treh drugih kliničnih oddelkov in operirajo 12 ur na dan. Okrepili so tudi operiranje v dežurni službi.

Obnova je nujna

UKC Ljubljana si bo težavo prizadeval odpraviti čim prej. Operacijske dvorane na Zaloški cesti 2 bodo prenovljene v najkrajšem mogočem času. Glede operacijskih dvoran v Bolnišnici dr. Petra Držaja pa še niso določili roka, ker je ta povezan z odločitvijo o prihodnosti celotne bolnišnice.

Prenova operacijskih dvoran je nujna, saj klimatske naprave niso delovale pravilno, s tem pa tudi ni bila pravilna izmenjava zraka. Prav tako niso bile urejene prebujevalnice, križale so se čiste in nečiste poti, pojasnjujejo. "Res je, da smo do zdaj v takšnih razmerah operirali, a bolniki si tovrstne obravnave ne zaslužijo. Stanje želimo zato čim prej izboljšati," so navedli.

Na teden približno 60 operacij

Leta 2012 so na kliničnem oddelku za travmatologijo operirali približno 78 bolnikob. Za leto 2013 celotnih podatkov še nimajo, po ocenah oddelka pa je bilo na teden približno 60 operacij.

V prvih 11 mesecih lanskega leta so za 13 odstotkov presegli dogovorjeni obseg dela z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pri endoprotezah kolkov je bil obseg dela presežen za 33 odstotkov, pri ramah za 50 odstotkov, hrbtenici za 32 in terapevtskih artroskopijah za 40 odstotkov.

Komentarjev 2
  • proletarec 18:17 07.januar 2014.

    začeli so varčevati, da bo ostalo dovolj za ukrast

  • Pepe007 15:19 07.januar 2014.

    Mesarske obrate, kjer se križajo čiste in nečiste poti, kaj kmalu zapre veterinarski inšpektor. Novih pa sploh odpreti ne moreš. Za ljudi pa je vse dobro, ker realne konkurence ni in računamo lahko samo na nenadni preblisk vodstva bolnišnice, da ...prikaži več to pa vseeno ni v redu.