Slovenija
21 ogledov

Zaprta večina planinskih poti

(Foto: Zdenka Mihelič) Žurnal24 main
Planinska zveza Slovenije je na priporočilo Uprave za zaščito in reševanje RS do nadaljnjega zaprla vse planinske poti na prizadetih območjih. Opozarjajo tudi na veliko nevarnost proženja plazov.

Vremenska ujma je na območju Slovenije za seboj pustila veliko žledoloma in novozapadlega snega na območju Julijskih Alp. "Naravna nesreča je med drugim povzročila tudi ogromno škodo na planinskih poteh, saj so le-te zaradi velike količine podrtega drevja neprehodne (in bodo popolnoma ali delno neprehodne precej časa), zadrževanje na teh območjih pa bo še nekaj časa smrtno nevarno," opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije (PZS).

Zato so se tudi na priporočilo Uprave za zaščito in reševanje RS, da se naj ljudje ne odpravljajo v gozdove, odločili do nadaljnjega zapreti vse planinske poti na prizadetih območjih. Seznam zaprtih območij, kjer prepoved velja do preklica, je objavljen na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Ko se bodo razmere umirile, bo sledil pregled planinskih poti, na podlagi katerega bodo odločili, ali bodo posamezne poti spet odprli ali ne.

Velika nevarnost proženja plazov

PZS odsvetuje obisk gora tudi zaradi proženja snežnih plazov. Pričakovati je namreč, da se bodo sprožili številni srednje veliki in mnogi veliki spontano utrgani plazovi tudi v zmernih strminah. Na širšem območju Julijskih Alp in na zahodnem delu Karavank je v teh dneh zapadlo več kot meter novega snega.

Ljudje naj se v prihajajočih dneh gibajo le na položnejših in nižje ležečih območjih, ki so dovolj odmaknjena od ustaljenih poti snežnih plazov ter izven gozdov in od žled oziroma snega prizadetih območij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.