Slovenija
31 ogledov

Zaprte šole, zagozdeni tovornjaki

Rdeči alarm
1/10
Meteoalarm
Rdeči alarm. Burja kaže zobe na Vipavskem, Ajdovskem in Goriškem. Močna tudi na Obali. V zadnji uri namerili najmočnejši sunek 149 kilometrov na uro.

Popoldan je burja povzročila v primerjavi s svojo močjo relativno malo škode. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je nagnila dimnik na stanovanjski hiši v Poletičih, ki zdaj grozi, da bo padel. Na relaciji  Renče -Temnica pa se je podrlo drevo.

Noč ne bo prinesla olajšanja

"Burja na Primorskem se bo danes popoldne še okrepila in bo najmočnejša do četrtka dopoldne," je na novinarski konferenci Agencije RS za okolje povedal Branko Gregorčič. "V tem času bodo njeni najmočnejši sunki lahko v Vipavski dolini dosegli hitrost od 130 do 160 kilometrov na uro, ob Obali pa med 90 in 120 kilometrov na uro," je napovedal.

Vremenoslovci so za vipavsko in ajdovsko območje izdali rdeči alarm, prebivalcem pa svetujejo, naj po nepotrebnem ne zapuščajo domov, tistim iz drugih delov Slovenija pa, naj se izogibajo tega območja. Rdeči alarm namreč pomeni, da ne obstaja le možnost materialne škode, ampak da so lahko ogrožena tudi življenja ljudi.

Zaprli hitro cesto nad Vipavo

Za slabi dve uri so popolnoma zaprli polovico hitre ceste med Vipavo in Nanosom v smeri Nanosa. Razlog je bilo reševanje ujetih tovornih vozil na tem odseku. Številni, predvsem tuji vozniki pogosto kljub opozorilom in prepovedi nadaljujejo vožnjo po hitri cesti, na kateri so se ob sunkih burje nato prisiljeni ustaviti ali pa jim veter vozila celo prevrne. Poskrbeli so za topel obrok za voznike in jih prepeljali v hotele.

Čez vikend sneg in mraz

Konec tedna bo najverjetneje snežilo, temperature pa se bodo spustile do -20 stopinj Celzija. Izjemno mrzlo zimsko vreme naj bi vztrajalo tudi v prihodnjem tednu.

Po besedah svetovalca na področju meteorologije Branka Gregorčiča bo Slovenijo preplavil mrzel celinski zrak. V dneh od petka do ponedeljka bodo dnevne temperature v večjem delu Slovenije ostale pod -5 stopinjami Celzija, ponoči pa bodo padle pod -10, v zatišnih legah s snežno odejo do okoli -20 stopinj Celzija, je dodal.

Na morju visoki valovi

Valovanje morja bo danes zaradi močne burje povišano, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Najvišji valovi tako lahko danes popoldne dosežejo višino od treh do štirih metrov. Morje lahko zaradi valovanja poškoduje izpostavljene dele obale (Piranska punta). V četrtek se bo valovanje umirjalo, v petek in v noči na soboto pa bo spet povečano. V petek popoldne in v noči na soboto lahko najvišji valovi presežejo višino štirih metrov, še opozarjajo na okolijski agenciji.

Zgodaj zjutraj so zaradi močnega vetra do nadaljnjega zaprli tudi koprsko pristanišče.

"Prepovedano je vplutje in izplutje, samo delo v pristanišču pa poteka normalno, seveda v skladu z vremenskimi razmerami," nam je povedal predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik.

Burji se je pridružil še sneg

In kot da burja ni dovolj, na širšem Vipavskem še sneži. Sneg in burja tako ovirata promet med Dekani in Uncem in na regionalni cesti Col–Ajdovščina, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru.

V občinah Ajdovščina in Vipava bodo zaprte osnovne šole v Ajdovščini, Šturjah in Dobravljah z vsemi podružnicami, otroški vrtec v Ajdovščini, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Zavod za šport Ajdovščina, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Varstveno delovni center Ajdovščina ter osnovna šola Vipava, otroški vrtec in varstveno delovni center v Vipavi.

Zaradi burje bodo v četrtek zaprti vrtci in osnovne šole tudi v novogoriški občini. Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon se je za to odločil, ker je zaradi burje za danes popoldne, ponoči in jutranje ure v četrtek napovedan rdeči alarm tudi na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine.

Najhuje po 12. uri

Najhujše sunke burje, ki bodo na Vipavskem po napovedih dosegali med 140 in 180 kilometrov na uro, pričakujejo danes po 12. uri pa vse do četrtka opoldne.

Zaradi vseh nevšečnosti, ki jih lahko povzroči močna burja, bodo v pripravljenosti vse reševalne službe. Pričakovati je namreč več nevšečnosti zaradi padlih strešnikov, podrtih dreves in prevrnjenih tovornjakov.

Zaradi burje bo še bolj mrzlo

Vodja občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko je povedal, da bodo tokrat razmere zaostrene zaradi tega, ker se tudi dnevne temperature ne bodo dvignile nad ledišče.

Zaradi burje pa je občutek mraza bistveno večji, saj naj bi -5 stopinj Celzija lahko občutili kot temperature okrog -20 stopinj Celzija. Pri tako nizkih temperaturah pa je lahko že kratkotrajno zadrževanje na prostem nevarno za zdravje, še svari Benko.

Ceste bodo lahko zaprte

Če se bodo napovedi o močni burji uresničile, lahko na določnih cestah pričakujemo zapore prometa za posamezne vrste vozil, če bo veter presegel 150 kilometrov na uro, pa tudi zaporo prometa za vsa vozila.

S POMOČJO SPODNJEGA OBRAZCA NAM LAHKO POŠLJETE FOTOGRAFIJE DIVJANJA NARAVE NA ŠIRŠEM VIPAVSKEM IN AJDOVSKEM.

Komentarjev 4
  • One 22:36 01.februar 2012.

    Hvala,ker sem kreten. Isti pogoji kot na Gran Canariji, yeah.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:54 01.februar 2012.

    Samo pol nej ga ne grejo reševat ampak nej se sam znajde kreten,ker kol že bo!

  • mala 17:11 01.februar 2012.

    Halo!? Burja na primorskem je že od nekdaj naraven pojav in ne obstaja samo od trenutka, ko si je nekaj medijev izmislilo, da to bi bila pa zanimiva stvar za klike nabirat! Ste lahko malo bolj odgovorni in nehate zganjat ...prikaži več paniko? 150 km/h na Vipavskem ni nič nenavadnega!