Slovenija
9 ogledov

Zaprtje šol je možnost

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zaprtje šol je le eden izmed možnih ukrepov, ki jih zaradi pojava nove gripe omenjajo odbor Evropske unije za zdravstveno varnost in evropski organi, pristojni za zgodnje opozarjanje in odzivanje na bolezni.

Pri zaprtju šol se pojavlja vprašanje, ali jih je bolje zapreti takoj, ko se pojavi večje število obolelih, ali je bolje počakati na pravi izbruh in bo šele to razlog za zaprtje.

V obeh primerih pa je nujno izpolniti še en pogoj, in sicer je treba preprečiti zbiranje otrok zunaj šol. Če se to ne stori, se okužba nemoteno širi naprej. Otroci so namreč veliko dovzetnejši za okužbe kot odrasli.

 

Slovenske šole

V Sloveniji bo ministrstvo za šolstvo od 25. do 27. avgusta sklicalo sestanke ravnateljev vrtcev ter osnovnih in srednjih šol, da se dogovorijo glede ukrepov v zvezi z novo gripo. Ves čas pa je ministrstvo v stiku z Inštitutom za varovanje zdravja Republike Slovenije.Zaprtje šol bi tudi pomenilo, da bi imeli zdravniki več časa za razvoj cepiva, vendar se strokovnjaki iz različnih držav, ki so sodelovali v debati, kdaj zapreti šole, ne morejo zediniti, ali uveljaviti načelo preventiva je boljša kot kurativa ali raje počakati na izbruh.

Odbor Evropske unije za zdravstveno varnost trenutno ugotavlja, da še ni potrebe, da bi razmišljali o zaprtju vseh šol, svetuje pa, naj v vsakem kraju posebej premislijo, ali je pri njih toliko okužb, da bi bilo šolo bolje zapreti.

Drugi ukrep pa se nanaša na turiste. Zdravstveni odbor Evropske unije priporoča, naj ljudje, ki opazijo znamenja nove gripe, ostanejo doma in odpovejo potovanje. Vsekakor pa ne razmišljajo o zaprtju meja in prepovedi gibanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.