Slovenija
8 ogledov

Zapuščena psa, aroganten inšpektor

Žurnal24 main
Naša bralka je en mesec hranila psa, za katera je mislila, da sta zapuščena. Ko je podala prijavo na Vurs, je naletela na aroganco. Vurs: Inšpektorjev je premalo in so pod hudim pritiskom.

Naša bralka (njene podatke hranimo v uredništvu) je na psa in psičko naletela med tem, ko je na Meljskem hribu v okolici Maribora sprehajala svojega psa. Nekaj časa jima je nosila vodo in hrano, nato se je za pomoč obrnila na zavetišče.

Nikoli v tem času nisem srečala lastnikov. No, vsaj podnevi, ponoči se res nisem plazila naokrog.
bralka

Tam so ji dejali, da brez Veterinarske uprave RS (Vurs) ne morejo odpeljati živali. Vedela je, da bosta psa, četudi ju odpelje na prijetnejši kraj, kmalu romala nazaj k lastnikom, saj sta mikročipirana.

"Zlagal se mi je, da je bil pri psih"
Zato se je obrnila na Vurs. "Kužka sta bila tam kakšne štiri mesece, lastnikov pa nismo videli. Tudi sosedje so me spraševali, ali sem koga videla. Podala sem prijavo na Vurs, naj preverijo, ali so ti psi zdaj zapuščeni ali kako je z njimi. Čez teden dni sem poklicala na Vurs, da bi preverila, kaj se je zgodilo. Na telefon so mi dali inšpektorja, ki je bil zadolžen za ta primer. Bil je zelo nesramen. Najprej se mi je zlagal, da je bil pri psih, pa sem med spraševanjem ugotovila, da ni bil. Vprašal me je, kako naj najde lastnike, če jih ni, in sem mu odgovorila, da to že vem – ravno zato sem pa podala prijavo. Vprašala sem ga, ali naj pustim kako obvestilo namesto njih. Odvrnil mi je, da ne in da naslednji dan tako ali tako gre na dopust. Ni želel povedati, koliko časa ga ne bo."

Vsak dan je več prijav – in prav je tako. A inšpektorji so pod velikim pritiskom.
bralka

Zato se je poslovila in sklenila, da pokliče drugič. Naslednji dan je poklical sosed in dobil inšpektorja, ki naj bi bil že odsoten. "Njemu je prodajal še hujše stvari ter povedal, da sem že jaz podala prijavo. Sosed ga je opozoril, da je dolžen iti preverit prijavo. Odvrnil mu je, da ima dovolj drugega dela, ki je trenutno pomembnejše. Popoldne je očitno šel preverit na teren. Tisti dan sem namreč srečala lastnika.

Če najdete zapuščenega psa:
- Pokličete lahko v zavetišče ali na pristojno veterinarsko organizacijo.
- Vurs se vmeša le, ko zadeve drugače ni možno rešiti.
- Za pomoč se lahko obrnete tudi na številko 112 (Center za obveščanje in reševanje RS)

Dekle je prišlo do mene in sva se pogovarjali. Povedala je, da je dobila obvestilo inšpektorja, in rekla, da kužki niso zapuščeni. Zatrdila je, da so vsak dan od 17. do 21. ure tu, na vikendu," še dodaja naša bralka in pravi, da od takrat dalje res vsako popoldne srečuje lastnike psov. Za psa je skrbela približno mesec dni. Poleg nje so jima hrano in vodo nosili še drugi sosedje.

Vurs: V enem dnevu 31 prijav
Inšpektorja za pojasnilo nismo dobili, zato smo se obrnili na Vurs. Tiskovni predstavnik Matjaž Emeršič nam je povedal: "Naši preverijo vsako prijavo, a v skladu s prioritetami. Če gre za res nujno zadevo, gredo na teren takoj. Problem je, ker v vsej Sloveniji le deset ljudi dela za zaščito živali (na terenu preverjajo prijave, op. p.). Samo v torek smo denimo prejeli 31 prijav. Poleg tega imajo tudi drugo delo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.