Slovenija
90 ogledov

Zapustil reševalno vozilo, ker mu je bilo slabo

rešilec Saša Despot
Muka med vožnjo z reševalnim vozilom soboškega zdravstvenega doma. Bolnik se je odločil, da vozilo zapusti in si sam uredi prevoz, med katerim mu ne bo slabo.

Bolnik naj bi med neustreznim prevozom iz Celja trpel velike bolečine, osebje, ki ga je spremljalo, zanj ni imelo posluha. Neprijetno izkušnjo je delil s časnikom Večer; povedal je, da je dan po opravljeni koronarografiji ponj prišlo reševalno vozilo Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Medicinska sestra v vozilu menda že na samem začetku ni niti povprašala po njegovem počutju ali vrsti opravljenega posega niti pogledala odpustnice. V strahu pred učinki zdravila proti strjevanju krvi je sam z roko pritiskal na povezano rano, da bi preprečil krvavitev, vso pot mu je bilo slabo. Leči ni mogel zaradi težav po posegih na hrbtenici.

Kljub njegovim mukam, je izpovedal pacient, sta se reševalca odločila še za postanka v Hočah in Mariboru, kjer so pobrali še dva pacienta. Do dislociranega oddelka za pljučne bolezni UKC Maribor vodi vijugasta cesta, po naporni poti je izčrpani pacient v Mariboru raje zapustil vozilo.

Prevoz si je nameraval urediti sam, zanj prositi svojega sina. K sreči je bilo v Mariboru takrat še eno reševalno vozilo soboškega zdravstvenega doma, ki ga je odpeljalo domov.

Odgovor pristojnih: Vse je v skladu z zakonodajo

Ker pacient dan kasneje ni bil deležen razumevanja s stranni odgovornega za zdravstvene prevoze, se je odločil zgodbo deliti z mediji. Zdravstveni dom Murska Sobota odgovarja, da je bil pacient v skladu z veljavno zakonodajo in glede na njegovo zdravstveno stanje ob odpustu iz bolnišnice pravzaprav upravičen do sanitetnega prevoza, dejansko pa so mu nudili nenujni reševalni prevoz z zdravstvenim reševalcem – voznikom in zdravstvenim reševalec – spremljevalcem, ki mu sicer sploh ne bi pripadal. O vrsti prevoza odloča zdravnik.

Nenujne reševalne prevoze pacientov po njihovih pojasnilih organizirajo tako, da pacient čim hitreje prispe do cilja in da čim manj čaka na odvoz, razpoložljive ekipe pa si medsebojno posredujejo informacije o tem, kje in kdaj so na poti ter koliko prostega mesta imajo na voljo za odvoz morebitnega pacienta.

O vrsti prevoza sicer odloča zdravnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • maresem 10:59 17.januar 2017.

    Žal izjema ne potrjuje pravilo.

  • Aleta 10:16 17.januar 2017.

    Iz lastnih izkušenj lahko povem, da so bili reševalci vedno zelo prijazni. Hodili so iskat mojega atija, ko so ga vozili v bolnišnico v LJ. Prijazni zjutraj, ko so ga prišli iskat, prijazni, ko so ga pripeljali nazaj. So pa ...prikaži več to reševalci iz Jesenic.

  • Pepe007 09:42 17.januar 2017.

    Čeprav razumem, je bila alternativa, da pustijo dva pacienta čakati nekaj ur na prevoz in tega pacienta odpeljati samega nazaj v MS. Ljudje včasih ne pomislijo, da niso edini na svetu, ki nekaj rabijo.