Slovenija
12 ogledov

Zaračunajo 
lahko, 
kar želijo

Dobavitelj sme dobavljeno energijo zaračunavati, kakor sam želi, pravijo na mini Žurnal24 main
Elektropodjetja pod lupo tržnih inšpektorjev, ki ugotovitve še skrivajo.
Menjava je hitra in brezplačna
Prehod. Na spletnih straneh elektropodjetij izračunajte, katero od sedmih je za vaš tip odjemalca najugodnejše. Vse, kar morate storiti, je podpisati pogodbo pri novem izbranem dobavitelju. Zaradi menjave ne boste ostali brez elektrike, prestop je brezplačen, tudi števca vam ne bodo zamenjali.

Dobavitelji električne energije sami določijo dodatne tarifne postavke, ki niso odvisne od moči odjema in jih lahko poljubno poimenujejo,” se glasi neuradno mnenje direktorata za energijo o zaračunavanju storitev vodenja računa. Edini pogoj, ki ga morajo elektropodjetja izpolniti, je, da “imajo te postavke opredeljene v svojih splošnih pogojih, ki morajo biti vnaprej objavljeni in posredovani potrošniku pred sklenitvijo ali potrditvijo pogodbe”.

Elektro Maribor pogojev ni izpolnjeval, zato so vpeljavo tega stroška opustili.

Matoz napoveduje tožbo
“Odjemalec mora biti pred vsako nameravano spremembo cene 30 dni vnaprej pisemsko obveščen. Obvestilo mora vsebovati tudi informacijo o tem, da je mogoč odstop od pogodbe,” pravi odvetnik Društva za pravno državo Franci Matoz in dodaja: “Ko je Elektro Gorenjska to uvedel, ni imel podlage v splošnih pogojih. Matoz napoveduje vložitev tožbe na sodišče.

Pristojni organ bi moral preveriti, ali so ti stroški že vključeni v ceno električne energije in ali jih zaračunavajo dvakrat.
Odgovor urada za varstvo potrošnikov ZPS

Država brez pristojnosti
Pred dvema letoma je o neupravičenem strošku vodenja računa opozorila že Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da takrat niso ugotovili kršitev zakonodaje, le poslovna praksa se jim ni zdela najbolj uspešna. Izpostavljajo, da čeprav je država lastnica, nimajo pristojnosti glede določanja poslovne politike podjetij. “To imajo uprave in nadzorni sveti,” razložijo.

Inšpektorji v nadzor
Tržni inšpektorat je v zadnjih dneh nad sedmerico elektropodjetij že poslal inšpektorje. Pri nadzoru preverjajo tudi ustreznost splošnih pogojev glede na ponudbo. Do včeraj inšpektorji še niso potrkali na vrata Elektra Gorenjska, pravijo v podjetju in dodajajo: “So pa nas obiskali leta 2008 in kršitev niso ugotovili.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.