Slovenija
449 ogledov

Zaradi 82 centov v davčni izvršbi

Denar Profimedias
Zaradi 82 centov se je naš bralec znašel v davčni izvršbi, pred tem pa ni dobil nobenega opomina, pravi. Njegova zgodba hkrati drži in ne drži.

Ko je zaprl s. p. in se zaposlil, je pozabil plačati prispevke za zadnji mesec in dobil opomin. Plačal ga je, a nekaj dni prepozno, zato je v davčnih evidencah ostal zabeležen kot dolžnik. Njegov dolg je znašal 82 centov, toliko so namreč znašale zamudne obresti do dneva plačila.

Z veseljem bi plačal, če bi ga le opozorili 

Nato je imel dva meseca odprt še popoldanski s. p., spet je pozabil plačati prispevke, eno leto in pol kasneje pa je bila brez predhodnega opozorila izvedena davčna izvršba na njegovo plačo. Dolgovani znesek: 49 evrov. "Dolg bi z lahkoto in z veseljem poravnal, če bi me le opozorili, tako pa sem plačal še enkrat toliko za stroške, pa še delodajalec me je čudno gledal," pravi bralec. A opomina ni dobil prav zaradi 82 centov dolga. 

Na finančni upravi opozarjajo, da opomin v zakonu o davčnem postopku ni predviden in ga davčni organ pred začetkom davčne izvršbe ni dolžan poslati. Opomine sicer kljub temu pošiljajo, lani so po pošti ali telefonu opomnili skoraj 616 tisoč dolžnikov, a dolžnika ne opomnijo, če še ni v celoti poravnal dolga, zaradi katerega je dobil prejšnji opomin. Pogosto se zgodi, da ostanejo neporavnane zamudne obresti, torej točno to, kar se je zgodilo našemu bralcu. 

Plačaj takoj, če ne računaj zamudne obresti

Ko finančna uprava pošlje opomin, so v njem že izračunane zamudne obresti do dneva izdaje opomina. Kdor ga ne plača takoj, jih mora izračunati sam in jih prišteti k znesku s plačilnega naloga. Izračunati jih je mogoče na odprtem delu spletnega portala eDavki na tej povezavi. 

Uporabniki s kvalificiranim potrdilom lahko v Kartici zavezanca v eDavkih nekaj dni po plačilu preverijo, ali so finančni upravi še kaj dolžni. 

Kdor se hoče izogniti zapletom in ni vešč računanja zamudnih obresti, lahko znesku iz opomina prišteje 50 centov in bo imel manj skrbi, denarja pa tudi ne bo vrgel stran, saj bo finančna uprava preplačilo pobotala s prihodnimi obveznostmi. 

Opomini presenetljivo uspešni

Sodeč po letnem poročilu finančne uprave so opomini zelo uspešen način "izterjave". Opomnili so namreč 616 tisoč dolžnikov, skoraj dve tretjini pa sta po telefonskem ali pisnem opominu dolg poravnali, finančna uprava pa je po opominjanju tako prejela 251 milijonov evrov plačil, več kot dve tretjini dolgovanega zneska. 

Opomini in izvršbe | Avtor: FURS FURS

S sklepi o izvršbi so uspeli izterjati le dobro četrtino oziroma 243 od dolgovanih 888 milijonov evrov. Kot smo opisali zgoraj, pa opomini res doletijo le dolžnike z dobro boniteto, torej take, ki nimajo neplačanih dolgov po prejšnjih opominih. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • ode 06:10 17.junij 2017.

    Razmišljanje nekega debila. V bivši jugi pod Titom nihče niti pomislil ni, da ne bi plačal dolga, naj si bo to majhen ali velik. Da ni dobil opomina? Čista laž. Za vsako pošto, ki ni priporočena, lahko vsakdo trdi, da je ni prejel.

  • Vesna Dolšak 18:26 16.junij 2017.

    Janez_53, ti pa nikoli nič ne pozabiš? Ne pametuj preveč. Ko bodo vsi naši pokvarjeni "politiki" vrnili vse do zadnjega centa, kar so pokradli, potem se brigaj za tega, ki je pozabil plačat par evrov..

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 14:36 16.junij 2017.

    Bo treba kakšnega dacarja pohladiti, da se bodo končno začeli zavedati, da mi delamo zato, da se oni lahko redijo v brezdelju!