Slovenija
25 ogledov

Zaradi arhivov nov veto svetnikov?

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Državni svetniki bodo v četrtek odločali o odložilnem vetu na novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva. Sejo je zahtevalo 12 državnih svetnikov.

Skupina 12 državnih svetnikov s prvopodpisanim Rajkom Fajtom je v zahtevi za sklic izredne seje državnega sveta zapisala, da je predlagateljeva utemeljitev potrebnosti zakona "neutemeljena in zlorablja določene ustavne določbe".

V tem kontekstu med drugim opozarjajo, da bi pri odločanju posebne arhivske komisije lahko prišlo do neenakopravnega obravnavanja in s tem neenakosti pred zakonom.

Državni zbor je novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih ob nasprotovanju opozicijskih poslancev sprejel v petek.

Novela spreminja dostopnost do arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb in so občutljivi zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.
Ob tem vlagatelji zahteve za sklic seje opozarjajo tudi na nekatere dogodke, ki so po njihovem mnenju botrovali sprejemu zakona po nujnem postopku.

Tako med drugim navajajo zavrnjeno prošnjo za vpogled v gradivo nekdanje Službe državne varnosti, ki jo je na Arhiv RS naslovil publicist Igor Omerza.

 

Zakon iz leta 2006 določa, da je tovrstno gradivo dostopno brez omejitev, zato je bila omejitev dostopa do arhivskega gradiva po njihovem mnenju neutemeljena.

Prav tako brez zakonske podlage je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjan Selan tej dokumentaciji določil oznako "tajno", so prepričani vlagatelji.

"Očitno obstaja bojazen"
Menijo, da ni nobenega razloga, da se to gradivo prikriva: "Očitno obstaja bojazen, da bi se odkrilo nekaj, kar bi močno obremenilo posamezne najvišje državne funkcionarje".

Kot so zapisali, jih v to prepričuje tudi dejstvo, da je bil 25. januarja letos pooblaščeni skupini komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb prav tako onemogočen vpogled v gradivo. Je pa ta komisija ugotovila, da si je Sova lansko jesen za več kot dva tedna izposodila isto originalno gradivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.