Slovenija
6805 ogledov

Zaradi barv ukrajinske zastave drama v ljubljanski operi

Mitja Bervar, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, upa, da bo prva predstava Žurnal24 main
Režiser je dejal, da mora umetnik imeti glas in govoriti, saj je to njegova dolžnost.

Direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter naj bi belgijskemu režiserju Franku Van Laeckeju prepovedal, da v predstavi prikaže barve ukrajinske zastave.

V operni hiši so včeraj premierno predstavili opero Faust. Na koncu je na oder prišel tudi flamski režiser in scenarist Van Laecke in aplavz prekinil z izjavo, ki jo je že med samo predstavo poslal na več elektronskih naslovov, poroča Delo.

Režiser se je zahvalil za sodelovanje in za vseh svojih pet opernih produkcij, saj da je morda zadnjič v Ljubljani. “Faust bi lahko bil moja zadnja produkcija. Naj razložim, zakaj. V četrtem dejanju sem želel modre, bele in rdeče zastavice, ki jih je na odru videti za steno iz oken, nadomestiti z rumenimi in modrimi. Umetnik ima glas in mora govoriti, to je njegova dolžnost. Gledališče (in opera) bi moralo slišati utrip zdajšnjosti. Zame je ta utrip obarvan modro in rumeno. A uporabo teh barv mi je direktor ljubljanske operne hiše, gospod Staš Ravter, prepovedal. Še več: upravnik vašega kulturnega templja mi je dal vedeti, da ne bom nikdar več stopil v njegovo opero, če bom to prepoved zaupal novinarjem,” je dejal Van Laecke.

Obenem se je vprašal, če je diktatorstvo sprejemljivo in če se strinjamo s cenzuro. Zatrdil je, da ne bo nikoli privolil v navadno izsiljevanje in da se ne bo nikdar strinjal s cenzuro. “Če mi bo direktor zaprl vrata – naj bo tako. Obdržal bom najlepše spomine. Teh, gospod direktor, mi ne morete nikdar vzeti. Kakor tudi ne mojega mnenja. Nikdar,” je dodal umetnik.

Na dogodek se je danes odzvalo vodstvo SNG Opera in balet 

V SNG Opera in balet so v odzivu zapisali, da je Van Laecke aplavz po četrtkovi premieri "v luči aktualnih političnih razmer izkoristil za svoj pogled na umetnost".

Kot so zapisali, režiserjev govor ni bil načrtovan niti vnaprej dogovorjen z vodstvom gledališča in umetniki. "Vodstvo je enotno v mnenju, da politične razmere ne smejo vplivati na prvotno podobo predstave - režiser je v svoji izvirni obliki predstave uporabil modre-bele-rdeče zastave - in da bo SNG Opera in balet Ljubljana še naprej ostala apolitična ustanova, saj da politične teme umetnosti in umetniškosti ne smejo izrabljati zdaj, danes in v prihodnosti," so zapisali.

Dodajajo, da je direktor Ravter tudi ministrstvu za kulturo na njihovo vprašanje o morebitnem sodelovanju in podpori ukrajinskim umetnikom in kulturi poslal odgovor, da je gledališče odprto za vso umetnost in umetnike sveta. V njem je zapisal, da v SNG Opera in balet Ljubljana podpirajo tako ukrajinske umetnike kot tudi ves narod.

Sindikat Glosa režiserja podprl

Podporo belgijskemu režiserju so že izrazili v sindikatu Glosa. Kot so zapisali, so "vsega hudega vajeni, a vendarle tokrat še posebno zgroženi", ker se mora mednarodno sloveči Van Laecke soočati s "tako nizko moralno stopnjo in duhovno ozkostjo, kot jo je doživel v hramu posebnega kulturnega in nacionalnega pomena".

Dodali so, da Van Laecke uživa "polno podporo sindikata Glosa" ter da razumejo njegovo željo po "pristnem in svobodnem umetniškem izrazu, po pravici do resnice", njegovo "srčnost in pogum" ter "nujo po premagovanju dvojne morale".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • milan41 19:48 19.marec 2022.

    Naj se gre on svoje umetniško izražanje z Libijsko zastavo ! Bandit !

  • Avatar Leon
    Leon 13:17 18.marec 2022.

    Kako bi reagirala oblast ob podobni sceni s Sirsko ,Jemensko ,Afganistansko zastavo ?

  • QSprm 12:18 18.marec 2022.

    Avtokratski rezim in uvedba tiranije, kjer je cenzura najbolj normalna stvar, je nekaj kar imamo cast dozivljati zadnji dve leti. Iz katere kleti so prilezli tile kvazi umetniki ni navedeno, jim je bilo pa v tem primeru marsikaj prihranjeno. Dobrodosli ...prikaži več v eu verziji talibanisticnega rezima korona terorizma.