Slovenija
68 ogledov

Zaradi beguncev prestavili odhod vojakov na Kosovo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zaradi vala beguncev, ki je v zadnjih dveh tednih preplavil Slovenijo, se je po naših informacijah obrambno ministrstvo odločilo prestaviti odhod okoli 250 vojakov na Kosovo, ki bi morali na misijo oditi v naslednjih dneh.

"Ocenili smo, da je v Sloveniji velika potreba po pripadnikih vojske s posebnimi znanji. Vojaki, ki bi morali iti na Kosovo, so usposobljeni za ravnanje z množicami, za usmerjanje in podobne naloge, ki jih uporabljajo mirovne enote na misijah. Prav ta znanja in izkušnje so v razmerah, ki trenutno vladajo v Sloveniji, zelo potrebne," pojasnjuje predstavnik slovenske vojske Simon Korez. Vojaki, ki so bili napoteni na misijo, so sicer po naših informacijah dobili navodila, naj o preložitvi odhoda javno ne govorijo. 

V naslednjih dneh bi morali na Kosovo oditi dve četi oziroma okoli 250 vojakov, a so se pristojni odločili, da odhod zaradi obveznosti, ki jih imajo pri podpori policiji, napotitev taktičnega dela misije prestavijo za 14 do 30 dni.

Slovenska vojska  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vojaki, ki so zdaj na Kosovu, pripravljeni podaljšati misijo

Varnostne razmere v Sloveniji se niso spremenile, ocena ogroženosti ostaja nespremenjena. "Tudi novela zakona o obrambi še ni stopila v veljavo, zato mi še vedno delujemo le kot podpora policiji brez policijskih pooblastil," poudarja Korez.

Odločitev so že sporočili poveljniku misije na Kosovu, ki je informacijo posredoval tudi vojakom. "Ti so tam pripravljeni ostati še dva do štiri tedne in so se z odločitvijo soglasno strinjali," pravi predstavnik vojske.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • dragec 07:13 24.oktober 2015.

    ĐKODA, kOSOVO JE ZA VOJAKA EDINI VIR POŠTENEGA - VEČJEGA ZASLUŽKA

  • Robert Jerala 00:12 24.oktober 2015.

    Kje je resnica? Slovenska vojska protutnjala Splitom http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/304147/Default.aspx

  • šraub 18:14 23.oktober 2015.

    Če bo treba tudi po lastnih sodržavljanih, a si mto mislu?