Slovenija
9 ogledov

Zaradi cen doktorata na protest

solnine
1/7
Žurnal24 main
Mi smo Univerza danes organizira protestni shod. Prav danes namreč Upravni odbor Univerze v Ljubljani sprejema nov cenik študija na tretji stopnji, ki mu nasprotujejo.

Gibanje Mi smo univerza svoj poziv k protestnemu shodu utemeljuje z besedami, da nasprotujejo poskusu dviga šolnin na tretji stopnji in tudi predlogu uvajanja nadstandardnih študijskih programov druge stopnje na javno univerzo. Od pristojnih zahtevajo:

- naj zavrnejo dvig šolnin na tretji stopnji,
- zahtevo za uvedbo šolnin na drugi stopnji študija,
- naj zagotovijo enotno financiranje univerz  in brezplačen ter univerzalno dostopen študij na vseh stopnjah,
- naj se na upravnih organih univerze in fakultet študentom zagotovi enakovredno zastopanost ter omogoči uporabo veta.

Tretjinski dvig cen
Sami se zavzemajo za odpravo vseh plačljivih (samoplačniških) oblik študija na javni univerzi; a članice Univerze v Ljubljani imajo drugačne načrte. 18. aprila je Upravni odbor Filozofske fakultete kljub nasprotnemu stališču senata potrdil cenik za leto 2011/2012, ki predvideva 30-odstotni dvig šolnin na tretji stopnji, točneje z 8.100 na 10.500 evrov. Enako se obeta tudi na Fakulteti za družbene vede.

Omejitev dostopnosti in novo finančno breme

"Z vidika zavzemanj za brezplačen in univerzalno dostopen študij na vseh stopnjah je predvideno zviševanje šolnin za doktorski študij na Filozofski fakulteti in Fakulteti za družbene vede popolnoma nedopustno. Dodatno namreč omejuje dostopnost študija, na ramena doktorskih študentov pa nalaga nova finančna bremena, s čimer še poslabšuje njihov eksistenčni položaj. Vsakršno zviševanje šolnin je dodaten korak k degradaciji in osiromašenju študentov in njihovih družin, obenem pa pospešuje škodljivo komercializacijo in elitizacijo visokega šolstva," so ostri v Mi smo univerza. Dvig cen se sicer obeta tudi na pravni fakulteti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.