Slovenija
75 ogledov

Zaradi davčnih blagajn 81 milijonov evrov več

blagajna račun trgovina Profimedias Fotografija je simbolična.
Davčne blagajne so v prvem letu uporabe zagotovile državnemu proračunu 81 milijonov evrov več davkov in prispevkov za socialno varstvo kot v letu 2015.

Letni učinek davčnih blagajn je 81 milijonov evrov, so danes sporočili s Finančne uprave RS (Furs), kar je za 6 milijonov evrov več od načrtovanega.  

Uvedba davčnih blagajn ima pozitivne učinke, ugotavljajo na Fursu. "V obračunih davkov za leto 2016 so zavezanci za davčne blagajne izkazali za 81 milijonov evrov več davkov in prispevkov za socialno varstvo kot v letu 2015." Največji učinki se kažejo pri trgovini na drobno, dejavnosti strežbe jedi in pijač ter popravila motornih vozil, kaže poročilo.
Davčna blagajna | Avtor: FURS FURS

Sistem davčnih blagajn zavezancem, ki poslujejo z gotovino, onemogoča, da bi prevzeli plačilo, pozneje pa račun iz blagajne izbrisali oz. ga popravili. "Tega je bilo po naših ocenah veliko," je na današnji novinarski konferenci povedal namestnik generalne direktorice Fursa Peter Grum.

Delodajalcem onemogočajo plačevanje na roko

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je ocenila, da so z davčnimi blagajnami dosegli pomembne učinke na področju omejevanja zaposlovanja na črno. Kot je pojasnila, je obseg na novo prijavljenih delovnih razmerij nesorazmerno velik v dejavnostih, kjer so bile uvedene davčne blagajne. "Ena od bistvenih pridobitev davčnih blagajn je, da delodajalce sili v urejanje statusa svojih zaposlenih in se tako zmanjšuje manevrski prostor za plačevanje delavcev na roko," je dejal tudi Grum.

Največ nepravilnosti pri gostincih in trgovinah

V letu 2016 je davčni organ v zvezi z davčnimi blagajnami izvedel 27.180 nadzorov, predvsem v dejavnosti gostinstva, trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil, gradbeništva, drugih
dejavnosti (npr. frizerske dejavnosti in osebne storitve), zdravstva in socialnega varstva, predelovalnih dejavnostih ter dejavnosti pekarstva. Največ nepravilnosti je bilo odkritih v
dejavnostih gostinstva in trgovine.
Komentarjev 2
  • Žurnalček 18:07 01.junij 2017.

    Ni čudno , da se se tako upirali predvsem GZS davćnim blagajnam ! Država je tako v teh 15 letih , ko so bile takšne blagajne mogoče izgubila miljardo € , oz. je za toliko razbremenila privatno gospodarstvo !

  • Avatar praufo
    praufo 16:25 01.junij 2017.

    no o teh milijonih (ki jih niti ni toliko) bi se dalo razpravljat, sicer pa vlada nič o tem koliko malih društev ali firm je zaprlo svojo dejavnost, če samo pomislimo na upokojenska in invalidna društva ... niso vsi tako ...prikaži več veliki "prinašalci" davka za to državo, se pa denar vedno suče in država ne bo propadla, če ravno pri vsaki transakciji ne bo pobrala ddv-ja, zelo mastno kasira s trošarinami tako pri gorivu, kot alkoholu in cigaretah in to se v trgovini vse plača ... tako da je teh 80 miljonov plunec v morje nenasitne države