Slovenija
82 ogledov

Zaradi davkov bodo sekali

Grafika katastrskih dohodkov Žurnal24grafika
Katastrski dohodek. Novi zakon prinaša povišanje; največje, tudi 14-kratno, v vinogradništvu. Propad malih. Manjši in srednji vinogradniki napovedujejo punt in sekanje vinogradov.

Vinogradniki so na nogah, grozijo s puntom in sekanjem vinogradov, prepričani, da v ozadju novega zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka (KD) ni polnitev državne blagajne, temveč to, da se jih država želi znebiti.

"Do zdaj smo imeli od 160 do 200 evrov KD na hektar vinograda, zdaj pa je poskočil na pet tisoč evrov. Vinogradniki, predvsem mali, si ne bodo dali dvakrat reči, da ne bodo do 30. junija, ko bo nov izračun KD začel veljati, vinogradov posekali," nam je povedal Matjaž Jakše, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Na skupščini zveze, ki šteje več kot šest tisoč vinogradnikov, so, kot pravi Lea Marija Colarič Jakše, napovedovali proteste na ulicah.

Udarilo bo vse kmete

Zakon o ugotavljanju KD je prinesel nove izračune za določitev dohodninske osnove, ki so, kot nam je uspelo razbrati iz do zdaj veljavnih in novih lestvic, v povprečju petkrat višji, za vinograde tudi 14-krat, za gozdove osemkrat, za njive pa dvakrat višji.

O tem, zakaj tolikšni skoki KD, so na ministrstvu za finance dejali, da se od leta 1989 KD ni več na novo izračunaval, zato so se sčasoma porušila razmerja med KD različnih katastrskih kultur glede na dejanska razmerja, predvsem pa je KD postopoma zelo zaostal za realno ocenjenim dohodkom. Cilj novega zakona je čim realneje oceniti potencialni dohodek kmetijske in gozdarske dejavnosti, so poudarili na ministrstvu. Nov sistem KD predvideva letno preverjanje izračunov, tako da bodo sledili izboljšanjem ali poslabšanjem ekonomskega položaja posameznih panog, so še pojasnili na
ministrstvu.

Glede najvišjega skoka KD v vinogradništvu pa so nam na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs) pojasnili, da so dosedanji izračuni upoštevali le dohodek od pridelave grozdja, novi pa upoštevajo tudi dohodek od prodaje vina.

Še večji propad

Vpliv novega davka bodo, kot je pojasnil Jakše, občutili tako manjši kot večji pridelovalci: "Manjši pri višji položnici za katastrski dohodek, posledično višji dohodnini, višjem prispevku za pokojninsko in invalidsko zavarovanje kmetov, dražjem vrtcu, manjšem otroškem dodatku, izgubi štipendij in višjem znesku za članstvo v zbornici; pri večjih vinogradnikih pa bo KD hitro narasel na 40 tisoč evrov in več, preiti bodo morali na dvostavno knjigovodstvo …"

Medtem ko v sosednjih državah vinogradništvo povečujejo, se bo, kot je dejal Jakše, sekanje vinogradov pri nas pospešeno nadaljevalo: "Dolenjska je imela za časa Marije Terezije osem tisoč hektarjev vinogradov, zdaj jih ima samo še okrog dva tisoč; zadnja leta pa je trend upadanja po sto hektarjev na leto." Jakše je razočaran, da na kmetijskem ministrstvu niso naredili simulacij, kaj bo ta ukrep prinesel, temveč si umivajo roke, češ da je ukrep pripravil Gurs.

Komentarjev 16
  • Žvižgač 22:00 22.maj 2013.

    Drži, iz prispevka tega ni mogoče eksaktno trditi, bo potrebno videti predpis.

  • malinom 14:05 22.maj 2013.

    Predlagam referendum državljanov, da se izrečemo kje bi raje živeli kot manjšina v A ali v I ali na H ali v D, kjer so pač boljši pogoji za življenje, delo, gradnjo, posel. Predlagam referendum in javno nezaupnico celotni vladi, ...prikaži veči, vladajoči kliki, in domači novodobni buržoaziji in jih odstopimo jasno in glasno , vil, grabelj, lopat in delovnih strojev bi se že nabralo dovolj. Očitno bo moral nastati javni punt, da spametujemo to skorumpirano javno brezdelno VIP sekcijo. Ne vem več, kaj naj otrokom rečem. Očitki, da smo jim uničili mladost, delovna mesta , da se čutijo odveč- kaj naj, se fentam al kaj? Ko poslušamo, kako je Hilda izpuhtela v eter, odvetnik napolnil 100% svoj ego+račun, je to še pika na i na vse pripombe glede bedne države. To ni več vredno niti d od države. Upam, da bo vsaj legalna evtanazija v roku 10 let dovoljena, pa si prostovoljno odpreš pipico neke lepe zvezdnate noči in daš posteljo naprej v uporabo drugemu. Itak s to bedno plačo ne bo možno imeti niti tolk pen

  • kvizko5 08:59 22.maj 2013.

    In to je zelo mili izraz!!!!