Slovenija
17 ogledov

Zaradi dežja precej manj motoristov

motoristi Mirna Peč blagoslov
1/11
Anže Petkovšek
Življenje je praznik, ki si ga motoristi ne smejo pokvariti, je moto današnjega srečanja motoristov v Mirni Peči.

Na 16. tradicionalnem blagoslovu motoristov v Mirni Peči se je po ocenah prirediteljev iz Moto kluba Trebnje danes zbralo približno 4000 motoristov in skupaj približno 5000 ljudi. Sporočilo današnjega srečanja pa je, da je življenje praznik, ki si ga motoristi ne smejo pokvariti, je opozoril predsednik Zveze motoklubov Slovenije Leopold Pungerčar.

Predstavnik organizatorjev Pungerčar je povedal, da je obisk današnjega srečanja nekoliko okrnilo aprilsko vreme z dežjem. Doslej največji obisk so v Mirni Peči zabeležili leta 2011, ko se je tega tradicionalnega velikonočnega blagoslova udeležilo približno 12.000 motoristov.

Upajo na čim manj smrtnih žrtev

Glede prometne varnosti je ocenil, da se ta počasi popravlja in navedel, da je med lanskimi udeleženci prometnih nesreč 21 motoristov izgubilo življenje, medtem ko je bilo njihovo predlansko število za eno smrtno žrtev višje. Z navedenim številom smrtnih žrtev pa so se po varnosti v prometu motoristi lani uvrstili v isto skupino kot kolesarji in pešci, je dejal predsednik.

Pri zvezi motoklubov se nadejajo, da bodo število smrtnih žrtev na cestah v prihodnjih letih še zmanjšali. Zadovoljni pa bodo šele potem, ko bodo dosegli ničlo, je še povedal Pungerčar.

Pomembni disciplina, strpnost, izkušnje in razsodnost

Po podatkih organizatorjev se v državi motociklizem vse bolj krepi. Da bi bili užitki v redkih trenutkih brezskrbne vožnje še večji, pa mora voznik za varno vožnjo z motorjem imeti predvsem ustrezno motoristično opremo, katere glavno vodilo je voznikova varnost, so poudarili.

Organizatorji tudi pozivajo, da naj udeleženci motociklističnih srečanj v Mirni Peči s svojo preudarno vožnjo brez prekrškov in nesreč, s pravilnim ravnanjem ter z upoštevanjem cestno prometnih predpisov dokazujejo, da so enakovredni udeleženci v prometu. Ter da vedo, da je prometna kultura del splošne.

Motoristi se morajo zavedati, da je sposobnost predvidevanja dogodkov na in ob cesti ter na cestnih priključkih izredno pomembna okoliščina varne vožnje. Za vse voznike in ne samo motoriste pa so izrednega pomena tudi disciplina, strpnost, izkušnje in razsodnost, so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.