Slovenija
129 ogledov

Zaradi dragih študentov več zaposlitev?

kariera Anže Petkovšek
Študentskega dela je letos manj. Ministrstvo pa se je zdaj celo pohvalilo, da je tudi zaradi obdavčenja študentskega dela brezposlenosti med mladimi manj.

Dobre pol leta odkar so poslanci potrdili polno pobiranje prispevkov tudi od študentskega dela, je jasno, da se je obseg tega nekoliko zmanjšal. Po februarskem upadu študentskega dela za kar 60 odstotkov, Saša Praček iz e-Študentskega servisa zdaj ocenjuje, da ga je bilo poleti za okoli deset odstotkov manj napram lanskemu letu. Predvsem zaradi določene najnižje urne postavke - 4,5 evra bruto - so izginila slabše plačana dela, kot so pakiranje, prodaja, polnjenje polic.

"Kar verjetno pomeni, da so podjetja delovno silo nadomestila z notranjimi resursi oziroma si zaradi višjih stroškov tovrstne delovne sile ne morejo več privoščiti," pravi Pračkova in dodaja, da to velja predvsem za Podravje, Pomurje, Štajersko in Zasavje.

Dražje študentsko delo, več zaposlitev?

Obseg zamanjšanja študentskega dela pa ni presenetljiv, saj študentsko delo po uvedbi polnega obdavčenja še zdaleč ni več najugodnejša oblika dela.

Na ministrstvu za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, pa podražitev študentskega dela vidijo kot vodo na mlin manjšemu številu brezposelnih mladih. V prvih sedmih mesecih letos se je na zavod prijavilo kar 17,2 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve kot lani.

"Na to vplivajo boljše gospodarske razmere, ki omogočajo več prehodov mladih iz izobraževanja v zaposlitev, v določeni meri pa bi to (ob drugih ukrepih) lahko bil odraz sprememb tudi na področju začasnega in občasnega dela dijakov in študentov kot posledica manjše razlike med stroški začasnega in občasnega dela dijakov in študentov in pogodbe o zaposlitvi," so navedli še na ministrstvu za delo.

Kaj se bo zgodilo s 58,3 milijona, ki si ga je obetala država?

Z uvedbo polnega plačila prispevkov za študentsko delo pa si je vlada obetala tudi 58,3 milijona evrov letno za pokojninsko blagajno. A na ministrstvu za delo priznavajo, da je bil izračun pripravljen na številkah iz leta 2013, zato tudi zaradi manj študentskega dela ni povsem jasno, koliko prispevkov bo plačanih iz tega naslova.

Pobrani prispevki  | Avtor: Finančna uprava Finančna uprava
Podatki finančne uprave pa kažejo, da je država na račun 15,5-odstotnega obdavčenja za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki odpade na študente, in 8,85-odstotnega, ki bremeni delodajalce, pobrala nekaj več kot 31 milijonov.

V zdravstveno blagajno pa se je letos na račun študentov steklo več kot osem milijonov evrov.

Kakšna bo pokojninska doba?

Znesek vseh pobranih prispevkov pa bo finančna uprava enkrat letno posredovala zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki bo od tega študentom odmeril pokojninsko dobo. Zavarovalna doba pa se bo ugotavljala sorazmerno s plačanim deležem prispevkov od najnižje osnove (letos ta znaša 54 odstotkov poprečne mesečne plače, kar je 822,52 evra).

V primeru, da posameznik v koledarskem letu ne vplača dovolj prispevkov, da bi se mu priznalo pol leta pokojninske dobe, ta ne bo štela pri izračunu za višino pokojnine. Torej le če ste letos zaslužili več kot 4.935, se vam bo ta doba štela tudi pri izračunu za višino pokojnine.

Komentarjev 5
  • s.i.k. 16:05 02.september 2015.

    . aha. zato so te prej Prej zaposlili, če si imel Študentsko napotnico ; nekaterim tudi ni bilo važno , če je tvoja ali tuja...( večx Doživeto. lahko naštejem.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:32 02.september 2015.

    Tisti ki ga imajo za to da študirajo po navadi tako ali tako ne vplačajo dovolj prispevkov da bi se jim štel.

  • mijaliza 14:34 02.september 2015.

    Krize v SLO ze dolgo ni več! To je samo izgovor za delodajalce, da se bogatijo. V gospodarstvu je tako da delavec povprečno od dela 10 ur dnevno =50 tedensko, za to ker je delodajalec noče najet dodatne delovne sile, ...prikaži več ki v podjetju predstavlja strošek! In tukaj nimajo študentje popolnoma nič, še vedno se jih izkorišča na enak način kot prej, je pa res da je potrebno ločit študente, ki imajo status zato da se izobražujejo od tistih ki ga imajo za to da lahko delajo.