Slovenija
25 ogledov

Zaradi države ob denar

“Mi smo do zadnjega dne živeli v prepričanju in zagotovilih MOP, da bodo evropsk Žurnal24 main
Država nima. Župani se bojijo, da bodo ostali tudi brez denarja EU.
38 milijonov evrov bi občine za projekt Čista Ljubljanica dobile iz evropskega kohezijskega sklada.

Osem občin z območja Ljubljanskega barja se boji, da bodo, ker država nima denarja, ostale tudi brez evropskih sredstev za kanalizacijo, čistilne naprave in vodovod. Gre za občine Brezovica, Logatec, Borovnica, Vrhnika, Škofljica, Cerknica, Pivka in Postojna, ki so vključene v projekt Čista
 Ljubljanica.

Župani so računali, da bo država z občinami zagotovila približno 5,7 milijona evrov oziroma 15 odstotkov denarja, preostalih 85 odstotkov pa bi dobili iz evropskega sklada. Vendar v predlogu državnega proračuna za leto 2010 sredstev za ta projekt ni predvidenih, čeprav je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) občinam na oktobrskem sestanku denar menda obljubilo.

Drage priprave

Dokumenti. Občine so pripravo dokumentacije za projekt začele pred petimi leti, za kar so doslej porabile 120 tisoč evrov.

Denar ali dokumentacija?
Na MOP so nam na vprašanje, ali drži, da občine denarja ne bodo dobile, sprva odgovorili, da bodo občine pravico do kohezijskih sredstev dobile, “ko bo vloga popolna v administrativnem, finančnem in vsebinskem smislu”.

Dva dni pozneje smo se o tem zanimali tudi na ministrstvu za finance, a so naša vprašanja poslali na MOP, od koder so odgovorili: “MOP se, tako kot vsi drugi, sooča z restrikcijami pri načrtovanju proračunskih sredstev, med drugim tudi za kohezijske projekte za obdobje 2007–2013.”

Nove projekte bo sicer po njihovem možno uvrstiti v državni načrt razvojnih programov v skladu z zakonom o izvrševanju proračuna za leti 2010 in 2011, ki bo sprejet hkrati s proračunoma za ti dve leti. Vloga za projekt Čista Ljubljanica pa je trenutno v fazi usklajevanja z operativnim programom razvoja okoljske in prometne infrastrukture, pravijo na MOP. Zato še ni mogoče govoriti o tem, koliko denarja bo država sploh zagotovila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.