Slovenija
377 ogledov

Zaradi dvigal sosedski boji v Kosezah

Bloki v Kosezah Anže Petkovšek
Državni organi. Menijo, da dvigal ne bi smeli graditi brez dovoljenj in soglasij. Ukrepal ni še nihče.

Dolores De Brea, stanovalka Ulice bratov Učakar 58, ne želi, da bi ji meter pred vhodnimi vrati postavili dvigalo, in ker ni dala soglasje za ta projekt, so ji sosedje za podporo najprej ponujali denar, nato pa ji zagrozili; če bo projekt ovirala, bodo razumeli, “da grobo krši temeljna pravila sosedskega sožitja in je skupnost z njo nevzdržna”, zato bodo vložili tožbo, naj se proda njen del etažne lastnine.

Potrebujejo soglasje vseh

De Brea meni, da bi morali za namestitev dvigala imeti stoodstotno soglasje etažnih lastnikov, saj gre za poseg v skupne prostore, kar so ji potrdili tudi na nekdanjem ministrstvu za okolje in prostor: “Menimo, da gre v konkretnem primeru za rekonstrukcijo objekta, za katero je treba pridobiti gradbeno dovoljenje.” Podobno pravijo na Upravni enoti Ljubljana: “Izvedba dvigala je konstrukcijski poseg v objekt, za katerega je treba pridobiti gradbeno dovoljenje.” Stanovanjski zakon pa določa, da je soglasje vseh lastnikov potrebno, če gre za izboljšave in gradbena dela, za katere je potrebno gradbeno dovoljenje.

Ni dvigalo, ampak naprava

Zagovorniki projekta vztrajajo, da ne gre za dvigalo, ampak dvižno napravo. Bojan Šušterič, direktor družbe Beta Global, ki je izvajalec del, je v pismu De Brei napisal, da naprava ne posega v konstrukcijo objekta in da gre za izboljšavo, to pa lahko izvedejo s 75-odstotnim soglasjem in brez gradbenega dovoljenja. Dodal je, da bo dvižna naprava zgrajena v skladu z zakonom o graditvi objektov, ki pravi, da gradbeno dovoljenje ni potrebno, če gre za investicijska vzdrževalna dela, kot so izboljšave, ki sledijo napredku tehnike, z njimi pa se ne posega v konstrukcijo objekta. Toda v istem členu je zapisano tudi, da se z izboljšavami ne smejo spreminjati zmogljivost, velikost, namembnost in zunanji videz objekta.

Komentarjev 3
  • MK 17:53 20.maj 2012.

    Sem videl ta dvigala. Gre za nekakšna montažna dvigala, ki pa jih postavijo v en skupni del hodnika je pa res da nekaterim to pride manj kot 1 m do vrat in npr. klavirja ne bi mogli dobiti skozi lastna ...prikaži več vrata, oz. jim zapre del prostora pred vrati. Razumem gospo, ki tega noče in ne rabi lifta, medtem ko tisti višje ne razumejo, da morajo pešakat. Sploh ker v tistih blokih živi vedno več starih ljudi. DRŽAVA UREDI!

  • MK 17:51 20.maj 2012.

    Klime bi mogli vse dol vzet!

  • wester62 17:38 20.maj 2012.

    država in inšpektorji vse zakone krojijo po svoje.pač kako debelo koverto dobijo. so primeri ko se posega v videz stavbe,kar je z zakonom prepovedano in za take posege se potrebuje 100% privolitev etažnih lastnikoa a v praksi to ne drži. ...prikaži več vsepoprek se postavljajo na okrasne in navadne fasade klima naprave in še kaj drugega ,a inšpektorji in država pri tem zatiska oči in ne opravljajo svoje funkcije. tako ,da v tem primeru naj raje sami rešijo problem po mirni poti in ne s nesposobnimi in podkuplivimi inšpektorji.