Slovenija
6524 ogledov

Zaradi ene spremembe pričakujejo 25.000 manj obiskov

Jože Podgoršek Nebojša Tejić/STA
Dinamika in specifika kmetijske panoge zahtevata drugačen način pomoči, pojasnjuje minister za kmetijstvo Jože Podgoršek.

Za področje kmetijstva veljajo vsi ukrepi v šestem protikoronskem paketu, ki spadajo pod ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Imajo pa kmetje poseben pravni status. Pogosto so to fizične osebe, ki niso vključene v sistem gospodarskih družb. Pomoč je potrebna na drugačen način tudi zaradi dinamike in specifike kmetijstva, kjer imamo dolge cikle in je treba iskati pomoč zato, da lahko normalno delujejo," je dejal minister za kmetijstvo Jože Podgoršek.

"Če bo Evropska komisija podaljšala ukrepe za vinski sektor za leto 2021, imamo tudi mi predvideno pomoč, kot smo jo že izvajali v tem letu," je napovedal Podgoršek.

V šestem paketu je tudi finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka za sektorje, kjer bo padec dohodka presegel 30 odstotkov, podobno kot je bilo v prvem protikoronskem paketu. Gre za sektorsko usmerjeno pomoč, in sicer za vinogradništvo, dopolnilne dejavnosti, govedorejo in rejo drobnice. Za proženje tega nadomestila so predvideli bistvene poenostavitve. Agencija za kmetijske trge bo iz uradnih evidenc pridobivala vse podatke in pošiljala informativne odločbe.

Prihodnje leto je predvideno, da bo ministrstvo po uradni dolžnosti uredilo gerke, da bi tako v času oddajanja vlog za subvencije zmanjšali obisk na upravnih enotah. Osebno bodo podatke morali urediti tisti, ki se z ureditvijo po uradni dolžnosti ne bodo strinjali, ali bodo uveljavljali nove gerke. Pričakujejo do 25 tisoč manj obiskov upravnih enot.

Med ukrepi, ki jih prinaša PKP 6, so tudi znižanje zakupnine za zemljišča v lasti Republike Slovenije, podaljšanje ukrepa za brezplačen zakup kmetijskih zemljišč RS, ki so v zaraščanju, za obdobje 10 let pod pogojem, da najemnik v roku enega leta zemljišče reaktivira, zmanjšanje vodnega povračila za gojenje, znižanje koncesijskih dajatev za lovske družine. V mesnopredelovalni industriji je predvidena pomoč pri nadomeščanju delovne sile v obliki stroškov zaradi bolezni ali karantene od prvega dne odsotnosti.

Na ministrstvu so pripravili tehnične rešitve za izvajanje nalog ministrstva, ki bodo omogočile lažje izvajanje v primeru poslabšanja zdravstvene situacije. Med drugim je tako predvidena možnost, da zadruge lahko opravljajo skupščine tako, da ni nepotrebnega stika med posameznimi zadružniki.

Minister je potrdil, da tudi za prihodnje leto ostaja zaveza, da bodo v javnih zavodih kupili 50 odstotkov izdelkov slovenskega porekla.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.