Slovenija
1015 ogledov

Toliko denarja je država potegnila iz podjetij

žarnica, denar, položnica Profimedia
Donosnost portfelja kapitalskih naložb v upravljanju Slovenskega državnega holdinga (SDH) je lani po trenutnih ocenah dosegla 2,9 odstotka, potem ko je bila v 2021 pri 6,1 odstotka, so v četrtek sporočili iz SDH. Glavni razlog za več kot prepolovitev donosnosti so bile zahtevne razmere v energetiki, so pojasnili.

Uprava SDH pod vodstvom Žige Debeljaka je namreč v četrtek članom Ekonomsko socialnega strokovnega odbora holdinga med drugim predstavila poročilo o upravljanju državnih naložb v 2022. Iz njega po pojasnilih iz SDH izhaja, da je bilo stanje kapitalskih naložb v upravljanju holdinga konec lanskega leta pri 11,1 milijarde evrov.

Stanje terjatev po pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank je znašalo 225,4 milijona evrov, vrednost nepremičnin v lasti upravljalca državnih naložb pa 106,2 milijona evrov.

Donosnost portfelja kapitalskih naložb v upravljanju je po trenutnih ocenah lani dosegla 2,9 odstotka in se tako glede na 2021 več kot prepolovila. Zaradi izjemno zahtevnih razmer na področju energetike je bila tudi nižja od načrtov iz letnega načrta upravljanja za 2022, so v sporočilu za javnost pojasnili pri SDH.

Novice: Predčasna menjava na vrhu SDH - SDH | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Če se iz izračuna izločijo državna podjetja iz stebra energetika, bi bila donosnost portfelja pri 7,3 odstotka, so navedli. Dividende v 2022 so se ustavile pri 190,7 milijona evrov in so bile višje od načrtovanih. V 2021 so dosegle skoraj 184 milijonov evrov.

Ekonomsko socialni strokovni odbor SDH se je v četrtek seznanil tudi s poročilom o upravljanju naložb SDH v prvih treh mesecih letos. Iz poročila izhaja, da je bilo stanje kapitalskih naložb v upravljanju SDH 31. marca pri 11,6 milijarde evrov. Vrednost terjatev je na omenjeni datum znašala 204 milijone evrov, vrednost lastnih nepremičnin pa 102,6 milijona evrov.

Donosnost portfelja kapitalskih naložb v upravljanju v prvem trimesečju leta je dosegla 7,6 odstotka in bila tako bistveno višja kot v celotnem 2022. Po trenutnih ocenah bodo letos izplačane dividende predvidoma v višini 161 milijonov evrov, kar je celo malenkost več od načrtov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.