Slovenija
19 ogledov

Zaradi FB celo samomor

Na okrogli mizi so vsi navzoči dijaki priznali, da uporabljajo Facebook. Da ga u Žurnal24 main
Starši, spoznajte splet. Otroci, povabite starše na Facebook.
Sovražni govor
Definicija. Je izražanje mnenj in idej, ki so diskriminatorne in uperjene proti manjšinam. Po kazenskem zakoniku je kaznivo spodbujanje ali razpihovanje narodnostnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva neenakopravnosti.

Otroci, povabite starše, naj se prijavijo na Facebook. Starši, spoznajte splet, spoznajte tehnologijo,” je na včerajšnji okrogli mizi o etičnem vedenju na spletu starše in otroke pozval Benjamin Lesjak, strokovnjak za zasebnost na spletu Safe-si. “Večina staršev ne pozna tehnologije in ne ve, kaj vse se na spletu in socialnih omrežjih dogaja,” je povedal in dodal, da se zato ob problemu pogosto ne znajo odzvati.

Izbrala napačnega fanta
Po ločitvi staršev se je dekle iz Irske preselilo v Združene države Amerike, kjer se je vpisalo v prvi letnik srednje šole. Začelo je hoditi s priljubljenim fantom iz tretjega letnika, kar je pri skupini priljubljenih deklet vzbudilo ljubosumje. Zato so jo poimenovala Irska kurba, to so objavljale na Facebooku, ozmerjale so jo v šoli, nekoč so ji v glavo vrgle pločevinko. Dekle je odšlo domov in se obesilo. Tako je včeraj na nevarnost sovražnega govora opozorila Sonja Merljak Zdovc, izvršna urednica spletnega Dela.

Na Spletno-oko.si so samo lani prejeli 801 prijavo o sovražnem govoru in jih 69 predali policiji, nam je sporočila Lija Mihelič.

“Če ste žrtev sovražnega govora ali priča temu, obvestite starše, šolo, lahko tudi varuha človekovih pravic,” je svetoval vrhovni državni tožilec Aleš Butala. Če zaznate hujše oblike, kot so na primer pozivi k umoru, obvestite policiste ali državno tožilstvo.

“Imejte vedno v mislih, da je Facebook zasebno podjetje, ki z našimi podatki kuje velike dobičke,” je opozoril Lesjak. Kar objavite na priljubljenem družabnem omrežju, ostane tam za vedno, tudi če vse to izbrišete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.