Slovenija
27 ogledov

Zaradi gledanja risank na telefonu plačal 1000 evrov

telefon Windows EPA
Pametni mobilniki so lahko stroškovni trojanski konji. V tujini bodite pozorni na stroške, ki jih boste ustvarili s prenašanjem podatkov prek mobilnih telefonov.

Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) je izpostavil, da so lahko pametni mobilniki pravi "stroškovni trojanski konj". Tudi v Sloveniji so že zabeležili primere, ko so zaradi ogleda risank na Youtubu na počitnicah na Hrvaškem ustvarili račun v višini več kot 1000 evrov. Poslušanje slovenskega spletnega radia na plaži je Slovenca stalo skoraj 2000 evrov, samodejno pregledovanje elektronske pošte in posodabljanje aplikacij v Turčiji pa je stalo 2700 evrov.

Težko vedeti, kolikšen sploh je prenos

Pri ZPS zato vsem, ki odhajate v tujino, odsvetujejo prenašanje podatkov prek mobilnih telefonov. Predlagajo tudi blokado prenosa podatkov ali zakup prenosa podatkov pri operaterjih.

Okorn je pozval k izjemni pozornosti glede pametnih telefonov in prenosa podatkov prek njih, saj ima večina uporabnikov na mobilniku več kot 70 aplikacij, katerih posodabljanje ali uporaba posamezniku lahko tudi ni znana. Prav tako pri prenosu podatkov uporabniki težko vedo, koliko jih bodo sploh prenesli ob obisku neke spletne strani.

Po grobi oceni za ogled spletne strani pametni telefon porabi en megabajt, petminutno poslušanje radia porabi do sedem megabajtov, ogled pet minut dolgega videa na Youtubu pa do 15 megabajtov.

Več tudi za pogovore

Poleg prenosa podatkov lahko v tujini visoko narastejo tudi stroški pogovorov. Po evrotarifi, ki velja od 1. julija, stane cena pogovorov v EU 0,348 evra na minuto, cena dohodnega klica 0,0996 evra na minuto, poslan SMS 0,108 evra in en megabajt podatkov 0,84 evra.

Na Hrvaškem stane minuta pogovora od 0,79 do 1,36 evra, dohodni klic 0,15 do 0,42 evra na minuto, en SMS od 0,22 do 0,3 evra ter en megabajt podatkov od 4,6 do 24,6 evra. Veliko dražji je lahko tudi pogovor na ladji, saj se tam največkrat na morju priklopimo na ladijski oddajnik, kjer lahko minuta pogovora stane tudi šest evrov.


Komentarjev 1
  • Mitoka 10:23 21.junij 2012.

    Se strinjam, preden greste v tujino je potrebno dobro pogledati kako imate nastavljene vse nastavitve na telefonu, le tako si lahko miren. Po drugi strani pa je dobro da z eni očesom spremljaš tudi svojega operaterja in pa vse izdane ...prikaži več račune. V zadnjem času je bilo kar nekaj visokih računov in pritožb prav na Simobilu in meni se tole zdi kar malce čudno, da so pritožbe vedno znova pri istem operaterju. Ne vem no, kot da ne bi bilo vse čisto...