Slovenija
45 ogledov

Zaradi groženj Janši in njegovi soprogi v zapor

Urška Bačovnik in Janez Janša Žurnal24 main
Slovenjgradčan bo moral za pet mesecev v zapor, ker je zagrozil, da bo Janši "poslal bombo, ker noče gledati kradljivih fac", njegovo Urško pa bo "povozil rdeč avto".

Dušan Povoden iz Slovenj Gradca, ki je lani na spletnem portalu grozil takratnemu premierju Janezu Janši in njegovi soprogi Urški Bačovnik Janša, si je prislužil pet mesecev zapora, grožnje pa niso imele političnega ozadja, piše današnje Delo. Obsojen je za napad na informacijski sistem in zlorabo osebnih podatkov, sodba pa je že pravnomočna.

"Praznoval bo njihov pokol"

Kot piše današnje Delo, je 11. avgusta lani nekaj minut pred eno zjutraj Dušan Povoden s svojega prenosnika na državnem portalu e-uprava v spletni obrazec med drugim zapisal, da bo v naslednjih petih dneh poslal bombo, ker noče "gledati kradljivih fac". In še, naj Janševa Urška pazi, kje hodi, da bo njegov prijatelj z rdečim avtom poskrbel, da ne bodo med živimi, in da bo praznoval njihov pokol.

Zlorabil sosedovo omrežje in naslov

Policija je kmalu izsledila IP pošiljatelja oziroma računalnik, od koder so bili posredovani zapisi. A prva sled jih je vodila do napačnega osumljenca, saj se je pokazalo, da se je Povoden prek gesla za dostop do brezžične povezave povezal v sosedovo omrežje. Grožnje je celo zapisal v njegovem imenu in navedel njegov elektronski naslov.

Maščevanje sosedu

Ko so 16. avgusta lani policisti in kriminalisti na naslovu domnevnega pošiljatelja grozilnega sporočila naredili hišno preiskavo, so po navedbah Dela spoznali, da ima prste vmes nekdo drug. V nadaljevanju preiskave so dobili dovolj trdne dokaze, da za kaznivim dejanjem napada na informacijski sistem in kaznivim dejanjem zlorabe osebnih podatkov stoji Povoden. Vse kaže, da grožnje nimajo političnega ozadja, temveč je avtor zapisa nagajal oziroma se maščeval sosedu, piše Delo.

Krivdo je priznal

Obdolženi Povoden je po približno pol leta od zapisanih groženj na državnem spletnem portalu stopil pred okrajno sodnico v Slovenj Gradcu in na podlagi predhodnega dogovora s tožilstvom priznal krivdo za obe kaznivi dejanji. Sodnica je krivdo sprejela in v izreku sankcije upoštevala predlog tožilstva. Za neupravičen vstop v informacijski sistem je bil obsojen na dva meseca zapora, zaradi zlorabe osebnih podatkov pa na štiri mesece zapora. Izrekli so mu enotno kazen petih mesecev zapora.

Janši večkrat grozili

Janša je bil v preteklosti že večkrat deležen groženj, februarja lani mu je med drugim neznanec poslal pismo, v katerem mu je svetoval, naj pazi na svojo ženo. Sredi septembra lani pa se je grožnja Janši pojavila še na Facebooku.

Komentarjev 11
  • privat 07:52 29.november 2013.

    vidiš..to bi imelo težo! bravo dragec..pa naj se spoznajo in vidijo da "vsak hoče samo mirno živeti"

  • Žurnalček 10:45 27.november 2013.

    Tudi jaz bom naredil proslavo .

  • privat 20:48 14.september 2013.

    jaz ne vem kaj je stemi sodišči...žesama grožnja se vidi samo kot zgražanje nad sistemom in posledično sploh ni grožnja...ampak le protesno izražanje nad nesposobnostjo ali celo mafijsko povezanostjo med politiki!! ne razumem pa tudi tega JJ...kaj je sploh z ...prikaži večz njim???Zakaj je sploh nekaj takega prijavljal ...in zaprl nedolžnega??NO drugo je zakaj debilni novinarji niso začeli pisati o nedopustnem delu ali nedelu sodišča...Kaj je sto državo????Kaj je z Pahorjem?? Dejmo enkrat že naridit mir in civilizirano družbo!!!!!! Nemoremo zapirati ljudi ,ki jim ni po godu ...kriminal!!