Slovenija
23 ogledov

Zaradi groženj ostala z nasilnežem

Žurnal24 main
Vsaka četrta Slovenka doživela telesno nasilje, polovica pa duševno. Svojo zgodbo je za naš portal razkrila ena od žrtev.

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Nacionalna raziskava je pokazala, da je vsaka druga ženska v Sloveniji od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja. Vsaka četrta ženska je doživela telesno nasilje, v zadnjih dvanajstih mesecih je polovica vseh anketirank doživela duševno nasilje. Nasilje nad ženskami torej ni neka posebnost v nekem posebnem kraju ali vasi, ampak je enakomerno porazdeljeno po lokalnih skupnostih po Sloveniji. Za naš portal je spregovorila 32-letnica, ki je trenutno v eni od varnih hiš v Sloveniji (prave podatke hranimo v uredništvu).

"Zmotil ga je že otroški jok"
"Na začetku je bila ljubezen, tako močna, da sem se počutila, kot bi se še enkrat rodila. Čeprav partnerja nisem tako dobro poznala, sem se k njemu preselila kar hitro po najinem poznanstvu. Njegova družina me ni sprejela najbolje. Do mene so bili nevljudni in nesramni. Tako je prišlo med nama zaradi njih do prvih manjših sporov in konfliktov. Začela sem spoznavati, da je zelo ljubosumen, da bolj verjame drugim kot meni," začetke opisuje 32-letnica, ki dodaja, da se je njeno razmerje s partnerjem začelo krhati ob rojstvu otroka, s katerim se ni želel ukvarjati.

"Zmotil ga je že otroški jok in očital mi je, da sem slaba mama, da ne znam poskrbeti za otoka, kaj šele za vse ostalo. Dobila sem prvo klofuto, ki me je zelo prizadela, on se pa čez nekaj časa sploh ni spomnil, da bi mi jo dal. Ni se opravičil, mene pa je bolela. Hotela sem ga zapustiti, pa mi je še bolj zagrozil, kaj bo naredil, če to storim. Njegove grožnje niso bile namenjene samo meni, govoril mi je, kaj vse bo naredil mojim bližnjim, če odidem. Ustrašila sem se njegovih groženj, še bolj za druge kot zase, in ostala sem z njim," razkriva žrtev, ki pravi, da so bili prepiri vse pogostejši, njen partner pa jo je imel ves čas na očeh.

Usodno srečanje z znanko

"Ni me pustil, da bi šla sama v trgovino, preprečeval mi je stike s prijateljicami pa tudi z mojimi domačimi, nisem se smela zaposliti. Imel je nadzor nad mano, prav tako pa tudi njegova družina, ki ga je o vsem obveščala, ko ga ni bilo doma," šokantno pripoved nadaljuje 32-letnica, ki je ob neki priliki srečala znanko, ki se je zaradi nasilja umaknila v varno hišo. Tudi sama se je začela zavedati, da obstaja kraj, kjer bi bila lahko varna.

"Vse bolj sem začela razmišljati o tem, da partnerja
zapustim, in čez kakšen teden sem poklicala na telefonsko številko varne hiše. Že njihov prijazen sprejem po telefonu mi je dal še večjo moč in željo, da naredim ta korak in se umaknem skupaj z otrokom od nasilnega partnerja. Po dveh dneh sem bila že v varni hiši, kjer sem doživela prijazen in topel sprejem. Vse, kar se mi od takrat dalje dogaja, je zame začetek novega življenja," svojo zgodbo zaključuje žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.