Slovenija
2863 ogledov

Rusi oprani krivde, Golob o špekulacijah

Robert Golob Profimedia
Slovenska vlada je po neformalnem posvetu Sveta za nacionalno varnost sprejela nadaljne ukrepe.

Potem ko je na vzhod Poljske v torek zvečer padla raketa in ubila dva človeka, se bo danes opoldne sestal Svet za nacionalno varnost.

Predsednik Borut Pahor je davi po telefonu govoril s poljskim kolegom Andrzejem Dudo, potem ko je na vzhod Poljske blizu meje z Ukrajino v torek zvečer padla raketa in ubila dve osebi. Pahor je Dudi zagotovil podporo v enotnem odzivu na sleherno varnostno grožnjo, poudaril pa je tudi pomen premišljenega ravnanja Poljske in odziva zveze Nato.

Kot so še sporočili iz urada predsednika, je Pahor poljskemu predsedniku izrazil sožalje in solidarnost ob torkovem incidentu, predsednika pa sta se tudi dogovorila, da bosta ostala v tesnem stiku.

Ameriški predsednik Joe Baiden je medtem dejal, da so prve preiskave pokazale, da naj bi dejansko šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe.

Nato zanikal rusko krivdo

Eksplozija na Poljskem je vzbudila skrbi, da to pomeni vstop zveze Nato, katere članica je Poljska, v vojno, ki jo Rusija vodi proti Ukrajini.

"Preiskava tega incidenta je v teku in počakati moramo na njen izid. Vendar za zdaj nimamo nobenih znakov, da je bil to rezultat namernega napada. Naša predhodna analiza kaže, da je incident verjetno povzročila raketa ukrajinskega sistema zračne obrambe, izstreljena za obrambo ukrajinskega ozemlja pred napadi ruskih manevrirnih raket," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Golob: Dvig stopnje pripravljenosti ni potreben

Člani ožje sestave slovenskega Sveta za nacionalno varnost (SNAV) so na današnjem neformalnem posvetovanju o torkovem incidentu na poljsko-ukrajinski meji ugotovili, da ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti, saj se ocena dodatne ogroženosti ni dvignila, je po koncu posveta sporočil premier Robert Golob.

Kot je v izjavi poudaril Golob, se je znova potrdilo, da je včasih bolje počakati in ne verjeti prvim informacijam. Te so namreč lahko preuranjene in so bolj špekulacije, kot pa informacije. Tako se je tudi tokrat do jutra pokazalo, da pri raketi, ki je priletela na vzhod Poljske in terjala dve življenji, ni šlo za kakršenkoli nameren napad.

Da je šlo za resda tragičen incident, ki pa ni bil nameren, temveč je bil posledica ruskega obstreljevanja ciljev v Ukrajini in ukrajinske obrambe pred temi napadi, je po posvetu potrdil tudi državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič. Zatrdil je še, da tudi slovenski vojaki na misijah v tujini zaradi torkovega incidenta niso ogroženi, kar velja tudi za vojake v Latviji.

Komentarjev 21
  • Idioti 18:07 16.november 2022.

    Zahtevam ostre povračilne ukrepe proti Ukrajini zaradi napada na NATO ! Kje ste zdej USA pizdunski podrepniki ! Kao vas ni sram , se pravi Ukrajina lahko bombandira EU Rusija pa ne sme !

  • Idioti 14:40 16.november 2022.

    Bratje Rusi , Poljska katoliška drhal si zasluži še precej več raket , zaradi Poljskih katolibanov v UA ! A to , da je padlo danes 1.400 UA vojakov na fronti pri Pavlovki , pa za vas ni vesela novica ...prikaži večca ? A ja , za vas sta bolj sta važna 2 mrtva Poljaka ! Za mene je danes ta veseli dan, brez Matička seveda !

  • Idioti 14:34 16.november 2022.

    Enkrat za zmeraj si zapomnite , da je manevrirna raketa predraga , da se z njo uničujejo brezvezni nevojaški in civilni cilji ! Če manevrirna raketa strmoglavi zaradi poškodovanega GPS , ki nastane ob streljanju s pehotnim orožjem na njo ...prikaži več , to še ni razlog za preplah , ampak resno opozorilo Ukrajini , da se ne zajebava s sestreljevanjem raket , ki letijo točno na njihove cilje !