Slovenija
19 ogledov

Zaradi Italije ostali brez TV programov

Pisci zakona utemeljujejo, da bo imel kupec še vedno možnost prijave stvarne nap Žurnal24 main
Nov italijanski digitalni multipleks ovira sprejem hrvaških programov severno od Novigrada oziroma v zahodni Istri. Italijansko nespoštovanje predpisov moti tudi Slovence.

Hrvaška Agencija za pošto in elektronske komunikacije (HAKOM) je potrdila, da se ubada z novimi težavami pri sprejemu hrvaških televizijskih programov v zahodnem delu Istre. Merjenja so pravzaprav pokazala, da nov italijanski digitalni multipleks ovira sprejem prav vseh hrvaških nacionalnih programov v multipleksu A na področju severno od Novigrada. HAKOM je zato podal še eno prijavo zoper sosede. Prijave zoper Italijo se tako kar vrstijo – tudi Slovenija je namreč zoper njih sprožila več postopkov, so nam povedali na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek).

"Italija ne spoštuje mednarodnih sporazumov"
"Motnje na obmejnem področju z Italijo so že več let stalnica, zaradi česar na Apeku vodimo tako pravne spore kot tudi dvostransko delovno skupino, ki poskuša najti trajno rešitev. Žal opažamo, da se s prehodom na digitalno TV oddajanje stanje ni izboljšalo. Na podlagi meritev na Apeku ugotavljamo, da Italija ne spoštuje mednarodnih sporazumov, ki urejajo uporabo radijskih frekvenc," nam je dejala vodja odnosov z javnostmi na Apeku Tina Čuček in pojasnila, da Italija oddaja digitalne TV multiplekse tudi na frekvencah, sicer v določenih obmejnih območjih, dodeljenih Sloveniji ali Hrvaški. Posledično prihaja do občasnih motenj pri sprejemu TV programov v krajih ob italijanski meji.

Prvi dan 3300, zdaj nekaj 10 klicev dnevno
Ob tem smo povprašali še o poteku prehoda na digitalno oddajanje s 1. decembrom lani. Na Apeku večjih težav niso zaznali, prehod pa ocenjujejo kot uspešen. Na podlagi prejetih klicev sklepajo, da so nekateri imeli začetne težave le s sprejemom signala. Na dan prehoda so sicer v klicnem centru odgovorili na 3345 klicev. "To je bilo tudi najvišje število prejetih klicev v enem dnevu. Število klicev se je nato že sredi decembra začelo zmanjševati. V zadnjih dveh tednih pa so operaterji odgovorili le na nekaj 10 klicev dnevno," še dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.