Slovenija
55 ogledov

Zaradi kartelnega dogovarjanja oglobili pet tehničnih velikanov

DVD-ji Shutterstock
Evropska komisija je danes sporočila, da je kartelnega dogovarjanja krivih osem proizvajalcev optičnih enot. Dell in Hewlett Packard (HP) sta zato morala kupovati dražje.

S skupno globo 116 milijonov evrov je Evropska komisija oglobila tehnične velikane, ki so se pri naročilih Della in Hewlett Packarda kartelno dogovarjali za ceno optičnih enot, ki jih vgrajujejo v računalnike za branje CD-jev, DVD-jev in Blu-rayev. 

Komisarka za varstvo konkurence Margrethe Vestager je ob tem navedla, da milijoni evropskih državljanov uporabljajo naprave z integrirano optično enoto, na primer ko shranjujejo svoje najljubše slike. Ohraniti konkurenco na teh trgih je zato pomembno:  "Današnja odločitev ponovno kaže, da karteli ne morejo pobegniti globam, četudi imajo svoje sestanke v kino dvoranah in parkih zunaj Evrope, a prodajajo izdelke v Evropi."

Dobili so jih zaradi priznanja Philipsa

Komisija je na podlagi preiskave, ki so jo sprožili po priznanju Philipsa, ugotovila, da so Philips, Lite-On, Philips & Lite-On Digital Solutions, Hitachi-LG DataStorage, Toshiba Samsung Storage Technology, Sony, Sony Optiarc in Quanta Storage skrivanjema usklajevali svoje ponudbe med junijem 2004 in novembrom 2008.

V zameno za priznanje, pa je Evropska komisija Philipsa ni oglobila, Hitachi-LG Data Storage pa so zaradi njihovega sodelovanje v preiskavi dodelili le polovico kazni. Daleč največjo globo je tako prejela Toshiba Samsung Storage Technology (41,3 milijone evrov), nato Hitachi-LG Data Storage (37,1 milijona) in Sony (21 milijonov).

Ob zaključku preiskave je komisija poudarila, da so se vsa podjetja, ki imajo sicer večinoma sedež v Aziji, vedela, da so njihovi dogovori nezakoniti in so jih skušali tudi prikriti, tudi z izogibanjem poimenovanje "tekmecev" v internih dokumentih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.