Slovenija
4614 ogledov

Zaradi koronavirusa na pogrebu največ deset ljudi, brez govorov, trobente...

Profimedia
Mariborsko pogrebno podjetje izvaja najstrožji protokol pogrebne slovesnosti.

Koronavirus je dodobra zarezal v naše življenje, ukrepi, ki bodo še kako spremenili naš vsakdan, so iz ure v uro strožji, nenazadnje smo včeraj v državi razglasili epidemijo.

Iz mariborskega pogrebnega podjetja so na primer sporočili, da spreminjajo protokol izvajanja pogrebov. Tako bo po novem lahko na pogrebnih slovestnostih prisostvovalo do največ deset ljudi - v najožjem družinskem krogu. 

Kot so zapisali, se '"izvaja se najožji strokovni protokol pogrebne slovesnosti, ki zagotavlja pietetno izvajanje pogreba," kar pomeni prisotnost pogrebnega moštva z zastavonošo, vendar brez izvajanja spremljevalnih dogodkov -  brez govorov, pevcev, trobentača... 
Spremeni se frekventnost pogrebov. Namesto dosedanjih 45 minut časa med pogrebi, se ta podaljša na 90 minut. Termin pogreba uskladita upravljavec pokopališča in naročnik. 

"Upepelitve: Po potrebi bomo izvajali upepeljevanje neprekinjeno oziroma 24 ur."  

Sprejem pokojnika v mrliško vežico je od 8. do 9. ure zjutraj, po tem se vežica zaklene. Odklene se pol ure pred pričetkom pogrebne slovesnosti. V vežice se vstopa posamično. Sprejem cvetja za mrliške vežice se izvede pred vežicami, od 8. do 9. ure zjutraj. Mrliške vežice se dnevno razkužujejo. 

dezurni@zurnal24.si


 
 
 

Komentarjev 2
  • ode 02:08 14.marec 2020.

    To naj postane stalna praksa tudi po virusu. Država naj uzakoni takšen pogreb, da bo za vse enak, brez nepotrebnega pompa, lažnivih govorov in nepotrebnih stroškov. Saj smo po smrti vsi enaki, ali ne?

  • Avatar praufo
    praufo 20:35 13.marec 2020.

    Oh super, še na pogrebe mi ne bo treba hodit, odlično