Slovenija
11907 ogledov

Zaradi koronavirusa zaskrbljene nekatere fakultete: Ste pomislili o zaprtju?

Ekonomska fakulteta Anže Petkovšek

Ministrstvo za izobraževanje je vrtcem, šolam, univerzam in raziskovalnim institutom poslalo prva priporočila glede koronavirusa. "Najpomembnejše je, da ravnamo preudarno, po premisleku in predvsem brez panike," je na Twitterju sporočil minister Jernej Pikalo. Na ljubljanski ekonomski fakulteti se sprašujejo celo o smiselnosti začasnega zaprtja.

Ker se razmere in ukrepi za zajezitev virusa hitro spreminjajo na ministrstvu izobraževalnim ustanovam svetujejo, da se redno seznanjajo z in upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Odgovorne osebe vzgojno-izobraževalnih, visokošolskih in raziskovalnih zavodov ministrstvo poziva, da začnejo postopke priprave načrtov za kontinuirano delovanje in izvajanje vzgojno-izobraževalnih, študijskih in raziskovalnih dejavnosti.

Skladno z lastno presojo konkretnih primerov naj ocenijo stopnjo tveganja in v primeru nenujnih dejavnosti prilagodijo svoje aktivnosti.

Poziva jih tudi, da pripravijo načrt in vzpostavijo sistem za komuniciranje s svojimi ciljnimi javnostmi (zaposleni, šolajoči, študenti ...). S trenutno aktualnimi preventivnimi ukrepi pa naj seznanijo vse vključene v vzgojno-izobraževalne procese in zaposlene.

Če zbolimo, ostanemo doma

Vsakodnevna priporočila za preprečevanje širjenja virusov, ki se prenašajo kapljično, so sicer znana - v primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Roke umivamo z milom in vodo ali uporabimo namensko razkužilo za roke z vsebnostjo alkohola najmanj 60 odstotkov. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov ipd.

Bi bilo smiselno zapreti fakulteto?

Izobraževalne ustanove se sicer tudi same soočajo s številnimi vprašanji. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, so zaradi velikega števila klicev študentov, staršev študentov na izmenjavi in zaradi zaprtja partnerskih univerz v sosednji Italiji zaprosili ministrstvo za zdravje in NIZJ za protokol ravnanja v zvezi s koronavirusom. Sprašujejo tudi o smiselnosti začasnega zaprtja fakultete glede na njihovo daleč največjo mednarodno izpostavljenost zaradi tako velikega števila vpisanih tujih študentov.

Kot so navedli, so mednarodna poslovna šola z največjim številom tujih študentov v Sloveniji. "Na fakulteti se ves čas izobražuje okoli 1000 študentov iz več kot 75 držav sveta. Med njimi so tudi študentje s Kitajske, Italije in drugih držav z visoko stopnjo okuženosti z virusom COVID -19," so opozorili.

Ekonomska fakulteta deluje usklajeno z rektoratom Univerze v Ljubljani, od katere je že prejela navodila glede ravnanj v primeru prihajajočih študentov in raziskovalcev s Kitajske, ki pa so zelo splošna in se navezujejo samo na študente in raziskovalce s Kitajske. Ravno v preteklem tednu, ko se je začel poletni semester, je fakulteta sprejela večje število tujih študentov z vseh koncev sveta, so navedli.

Odpovedali predavanja

Sicer pa širjenje novega koronavirusa ali strah pred njim že vpliva na nekatere procese tudi v izobraževalnih ustanovah. Tako so na koprski Fakulteti za management Univerze na Primorskem davi odpovedali nekaj predavanj. Na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu pa so za nedoločen čas prestavili zagon superračunalnika Trdina.

Komentarjev 6
 • Anton Slapnik 09:08 25.februar 2020.

  60% alkohola je visoko nastavljena vrednost

 • Avatar Nassilenka
  Nassilenka 00:48 25.februar 2020.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

 • fiston 23:04 24.februar 2020.

  Ne bomo še razmišljali o zaprtju, bomo pa ko se 2 dni ne bomo mogli pokakati. :)