Slovenija
20 ogledov

Zaradi kotalečih skal niso spali doma

V občini Vojnik so ponoči evakuirali stanovalce dveh hiš, saj so jim grozile skale, ki so padale z brežine pod graščino.

Okrog 22. ure je v Lembergu pri Novi cerkvi v občini Vojnik izpod graščine na zaščitni zid pri nekaj stanovanjskih hišah usulo okrog pet kubičnih metrov kamenja oziroma skal. Gasilci domačega prostovoljnega društva so si s predstavnikom občine ogledali teren in preko noči evakuirali prebivalce dveh ogroženih stanovanjskih hiš, ki so noč prespali pri sorodnikih.

"Ne vem, od kod bomo vzeli denar"

Župan občine Branko Petre je za naš portal malo po 12. uri povedal, da so že imeli krizni sestanek s civilno zaščito, nanj so povabili tudi lastnika gradu Francija Zidarja. Dogovorili so se, da jutri poskrbijo za dodatno zaščito varnostne ograje, s katero bodo skušali v čim večji meri povečati varnost hiš in ljudi, ki živijo pod graščino.

"V četrtek se bomo nato še enkrat sestali z lastnikom gradu, s katerim bomo skušali najti trajnejšo rešitev, trajnejšo sanacijo, saj plaz oziroma gmota skal, ki je na tem pobočju na zelo nedostopnem kraju, še vedno grozi, da se sproži ter poškoduje hiše in ljudi," pravi župan.

Dodaja, da v tem trenutku sicer ne ve, od kod bodo vzeli denar za potrebno sanacijo. "Gre za zasebni objekt, nad njim bdi zavod za kulturno dediščino. Občina pri tem niti nima svoje vloge," pravi Petre in dodaja, da bo bočina sicer zagotovo sodelovala v smeri zaščite kulturnega spomenika, denarja za te namene pa da seveda nimajo. "Država nam je že tako ali tako uspešno zmanjšala proračun," pristavi.

Še danes se bo v imenu občine in ogroženih občanov pisno obrnil na ministrstvi za kulturi in za okolje, izpostavil, da je območje nevarno za življenje ljudi in jih prosil za pomoč. 

Dve družini do nadalnjega še vedno ostajata evakuirani, trenutno sta nastanjeni pri sorodnikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.