Slovenija
1 ogledov

'Zaradi Križaniča bo še koga kap'

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Nova Slovenija poziva premierja Pahorja, naj razmisli o zamenjavi finančnega ministra Križaniča. Ta naj bi si privoščil že preveč napak. Premier priznava le, da minister "bolje dela kot govori".

V Novi Sloveniji očitajo ministru za finance Francu Križaniču, da si pogosto privošči napake, ki razburkajo javnost. Zadnja je bila napovedana davčna reforma in nato njen umik.
Vendar menijo, da ima minister eno prednost. "Na srečo je finančni minister, dr. Franc Križanič, tudi dober človek in vsakič popusti, ko otroci zavpijejo," so zapisali v Novi Sloveniji.

A Slovenija potrebuje drugačnega finančnega ministra, pravijo v stranki, takšnega z vizijo in obdanega s strokovnjaki. "Ne nazadnje lahko koga še pred umikom njegovih novih predlogov zadene kap in ne bo dočakal Križaničevih popravkov," pišejo v Novi Sloveniji. Zato premierju Borutu Pahorju svetujejo, naj razmisli o njegovi zamenjavi.

 

Kaj je predvideval umaknjen predlog?

V sredo predstavljen predlog je predvideval uvedbo dveh novih dohodninskih razredov, stanovanjsko olajšavo v znesku plačanih obresti in glavnice, vendar ne več kot 600 evrov, ter zvišanje dodatne splošne olajšave.

Pahor: Križanič bolje dela kot govori
Premier Borut Pahor se je postavil na stran ministra Križaniča. Na očitke, da je ta v zadnjem času že nekajkrat izrekel stvari, ki jih je potem nenadoma umaknil, je Pahor dejal, da "minister Križanič bolje dela kot govori".

"Nihče ni brez napak," pravi Pahor, ki pa vztraja, da Križanič dela dobro, zato o njegovi zamenjavi ne razmišlja.

Sporne spremembe umaknjene
Minister Križanič je danes dvignil veliko prahu, potem ko je umaknil včeraj napovedane davčne reforme.

"Vlada je ugotovila, da spada ta tematika v strukturne spremembe," je umik reforme dohodnine komentiral minister. To pomeni, da bo vlada davčno reformo uveljavila v sklopu s spremembami še nekaterih drugih zakonov.


Dva dodatna dohodninska razreda tako zagotovo ne bosta uvedena za dohodnino 2010, prav tako ne stanovanjska olajšava.

Na vprašanje, kako to, da Križanič pravi, da je bil predlog koalicijsko usklajen, čeprav so nekateri koalicijski partnerji včeraj trdili nasprotno, pa je minister za finance odgovoril, da "ni šlo za klasično koalicijsko usklajevanje". Partnerji so bili s predvideno davčno reformo seznanjeni, vendar ni šlo po klasičnem postopku, da bi se najprej uskladili predsedniki koalicijskih strank, nato pa bi finančno ministrstvo predstavilo predlog, pojasnjuje Križanič.

 

Proti spremembam celo na Facebooku

Poleg strokovne in politične javnosti so svoje nasprotovanje spremembam dohodnine izrazili tudi nekateri državljani prek Facebooka.

Popravki bi bili nevtralni
Križanič je še pojasnil, da naj bi imeli popravki dohodnine na proračun tako ali tako nevtralen učinek, s čimer je zanikal ocene davčnih strokovnjakov, da naj bi si država z reformo zagotovila dodatne prihodke, da zmanjša primanjkljaj.

Sicer pa je finančni minister nakazal, da se bo višja obdavčitev bogatejših zagotavljala na drugačne načine, ne pa z uvajanjem novih davčnih razredov prek dohodnine.

Križaničevi "spodrsljaji"
Minister Križanič je kar nekajkrat razburkal javnost. Med drugim je, še preden je postal minister, napovedal minimalno plačo v višini tisoč evrov, nato je začel govoriti o 500 evrih univerzalnega državljanskega dohodka, potem se je neprevidno izrazil glede davčne obremenitve parov, ki nimajo otrok. Uradno pojasnilo ministrstva je bilo, da je bila izjava iztrgana iz konteksta. In zdaj je postregel še z davčno reformo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.