Slovenija
3 ogledov

Zaradi krize narašča družinsko nasilje

Nasilje nad ženskami in zloraba otrok v Sloveniji še vedno ostajata velika probl Žurnal24 main
V času krize dobrodelne organizacije beležijo porast števila prosilcev za pomoč, zaradi posledice krize in psihičnih stisk pa narašča tudi nasilje v domačem okolju.

Predsednik Danilo Türk se je sestal s predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, humanitarnih organizacij in organizacij s področja socialnega dela. Na slovenski Karitasu namreč beležijo okoli 30 odstotkov več prošenj za pomoč v obliki hrane in 100-odstoten porast prošenj za kritje stroškov elektrike in vode. Trenutno pomagajo 90.000 posameznikom.

Zaradi krize tudi porast nasilja
Po besedah Darje Kuzmanič Korva iz Skupnosti centrov za socialno delo centri za socialno delo opažajo izjemen, tudi do 300-odstotni porast osebnih stisk in nasilja v domačem okolju. Po njenih besedah je to tudi posledica spremenjene zakonodaje in tega, da "smo s pomočjo medijev postali bolj subtilni in nasilje". Porast pa se, kot pravi, najbolj pozna na območjih, kjer je velika brezposelnost in kjer so nižji dohodki.

 

135 tisoč ljudi rabi pomoč

Po besedah predsednika Rdečega križa Slovenije Franca Koširja se povpraševanje za pomoč povečuje tudi pri Rdečem križu. Zaznavajo predvsem povečevanje povpraševanja po pomoči po prehrambenih izdelkih, prašku in oblačilih. V primerjavi z začetkom leta je teh prošenj za okoli 15 odstotkov več, predvidevajo pa, da bo ta odstotek do konca leta narasel na 20 ali več. Po Koširjevih besedah pri Rdečem križu Slovenije trenutno prosi za pomoč okoli 135.000 ljudi.

Predsednik slovenske Karitas in murskosoboški škof Marjan Turnšek je ob tem dejal, da pomoč ni samo v materialnih sredstvih in hrani, ampak se vedno bolj veča tudi potreba po socialni in psihični pomoči ljudi. "V družinah in pri delavcih, ki izgubijo službo, nastanejo družinske psihične stiske, v katerih ljudje nujno potrebujejo pomoč," pojasnjuje.

Vloga nevladnih organizacij
Po srečanju so spregovorili tudi o tem, kako okrepiti delo nevladnih organizacij in kako na tehnični način priti do sredstev iz evropskih strukturnih skladov, "kajti vemo, da so nevladne organizacije v Sloveniji zelo močne, vendar za svoje delovanje nimajo primernega denarja".

Po mnenju generalnega sekretarja slovenske Karitas Imreta Jerebica, je nujno, da se nevladne organizacije srečajo skupaj z vladnimi. "Če znamo mrežno sodelovati, potem je naša pomoč učinkovita in potem je naša pomoč tudi pravočasna," je prepričan. Jerebica je med drugim izrazil tudi željo, da bi čim prej sprejeli zakon o prostovoljstvu, ki je v pripravi že dolga leta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.