Slovenija
166 ogledov

Zaradi krize s kadri med begunskim valom na pomoč tudi policijski orkester

Podelitev medalj policije Saša Despot
Begunska kriza je razgalila vse težave slovenske policije; od opreme do motiviranosti, pomanjkanja denarja in nenazadnje kadrov, kar se je še posebej odrazilo v času največjega begunskega vala, ko so v pomoč za delo z begunci vpoklicali celo policijski orkester.

Policijo v zadnjih štirih letih zapustilo tisoč ljudi

Da ima policija trenutno velike težave s kadri in da rezerv pravzaprav ni, pove podatek, da so se vrhunski glasbeniki slovenske policije, poleg vojne za Slovenijo, svojim kolegom operativcem na terenu v zgodovini policije pridružili leta 1999 - zaradi varnosti med obiskom ameriškega Clintona v Ljubljani so se pomešali med množico ljudi.

Glasbenike iz svojih vrst  je policija zaradi pomanjkanja kadrov potrebovala tudi po terorističnem napadu 11. septembra 2001.Takrat so priskočili na pomoč pri varovanju pomembnih državnih in protokolarnih objektov v Sloveniji.

Čakal nas je drugi svet

Policijski orkester | Avtor: Policija Policija
"Osnovno poslanstvo policijskega orkestra je glasba, pa vendar smo tudi policisti.Glede na trenutno situacijo z begunci smo bili tudi mi poklicani, da priskočimo na pomoč našim kolegom na meji v Dobovi. Za teden dni nas je tja odšlo pet. Bolj ko se je bližal čas odhoda, bolj so nas obhajali mešani občutki. Mislili smo, da vemo kaj nas čaka, ampak ob prihodu v Dobovo je bila situacija precej drugačna, kot smo jo spoznavali iz medijev. Drug svet," svoje izkušnje med begunci opiše Roman Grabner, pomočnik vodje Policijskega orkestra in doda, da jim glasbenikom, kljub fizičnim in psihičnim naporom niti za trenutek ni bilo žal, da so bili del te zgodbe. 

Policijske naloge opravljali v Dobovi

Bili so med begunci, v nastanitvenem centru v Dobovi in to času, ko je Slovenijo zajel največji begunski val: "V okviru zagotavljanja kadrovske pomoči PU Novo mesto je bilo v oktobru 2015 s strani policijskega orkestra v pomoč napoteno pet delavcev, ki so opravljali policijske naloge v Dobovi. Napoteni delavci zasedajo različna solistična in vodstvena delovna mesta v orkestru, sama napotitev pa je bila izvedena v okviru razporeda dela," nam je pojasnila tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave (GPU) Vesna Drole: 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Glasbeniki Policijskega orkestra so opravljali naloge v skladu s Pravilnikom o policijskih pooblastilih in sicer: varnostne preglede, pregled oseb, spremstvo beguncev na vlakih in avtobusih do mejnih prehodov z Republiko Avstrijo, spremstvo prevoza beguncev iz bolnišnice," je za Žurnal24 dejala Droletova. 

 

Sicer je v policijskem pihalnem orkestru trenutno zaposlenih 52 glasbenikov, ki so morali poleg glasbene izobrazbe - Akademije za glasbo ali Srednje glasbene šole, končati še šolo za policiste in si pridobiti policijska pooblastila:

Policijski orkester | Avtor: Policija Policija
"Glasbeniki se na izvajanje policijskih pooblastil tekom leta pripravljajo in izobražujejo v skladu z izvedbenim načrtom programa izpopolnjevanja in usposabljanja za izvajanje pooblastil s praktičnim postopkom in samoobrambo saj je poznavanje in izpopolnjevanje z vsebinami iz načrta pogoj za  poznavanje zakonitega in strokovnega opravljanja policijskih nalog. Med usposabljanja sodi tudi rokovanje in uporaba strelnega orožja, tako da glasbeniki sodelujejo na vajah iz uporabe strelnega orožja in streljanjih.", so nam še pojasnili na policiji.

Lani kar 288 javnih nastopov

Policijski orkester | Avtor: Policija Policija
Policisti glasbeniki namreč sodelujejo tako na protokolarnih nastopih, prireditvah in slovesnostih ministrstev in policije, spominskih in pogrebnih slovesnostih, samostojnih, dobrodelnih in promocijskih koncertih na drugih nastopih. Kot so nam sporočili, se jim je v lanskem letu nabralo kar 288 tovrstnih prireditev po vsej Sloveniji. Seveda profesionalni nastop zahteva tudi veliko vaje - za soliste in namestnika dirigenta jih je bilo lanskega oktobra zagotovo nekoliko manj.  

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 17
  • vidivse 12:02 15.januar 2016.

    Nepoznavanje zadev ! V prvi vrsti so glasbeniki in kot šolani glasbeniki zaposleni v orkestru policije, potem pa so šele policisti. Enako velja tudi za orkester Slovenske vojske.kako je že rekel Prešeren: Le čevlje sodi naj Kopitar !

  • thea 22:16 14.januar 2016.

    prav tako ga ima za mase beguncev(ki jih brezplačno hrani, oblači in prevaža), medtem ko za za ljudi ki tukaj živijo in delajo pa ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sram me je da živim v državi v kateri vso breme nosimo navadni delavci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • encijan 17:38 14.januar 2016.

    To ni bila knjiga, ampak katehizem za neumne!