Slovenija
18 ogledov

Zaradi lizinga brez subvencije

Subvencija odpade tudi, če gre za darilne in razdružitvene pogodbe. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Subvencija. Mlada družina je na lizing kupila stanovanje. Sklad: Niso upravičeni, ker niso lastniki.

Celjana, stara 29 let in starša eno leto starega otroka, sta pri Stanovanjskem skladu RS zaprosila za subvencijo mladi družini kot spodbudo za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja. Sklep sklada je bil, da do subvencije nista upravičena, saj sta zanjo zaprosila na podlagi lizinške pogodbe.

Obdelali polovico
Vloge. Na skladu so po objavi javnega poziva prejeli 9.021 vlog za subvencije, od tega 6.810 za letos in 2.211 za lani.
Rešene. Odposlali so že več kot polovico sklepov. Subvencije iz pozitivnih odločb bodo nakazali, ko bodo sredstva prejeli iz državnega proračuna.

“Lizing je bil za naju veliko ugodnejša možnost, saj sva z delnim pologom dobila za več kot deset odstotkov nižje preplačilo stanovanja kot bi s hipotekarnim kreditom. Poleg tega lizing omogoča fleksibilnejše plačevanje,” pojasnjujeta Celjana, ki sta razočarana nad omejitvami.

Ker nista lastnika
Na stanovanjskem skladu pravijo, da prosilec, ki je svoj prvi stanovanjski problem rešil z lizinško pogodbo, ni upravičen do subvencije, saj ni lastnik nepremičnine. “Pri finančnem lizingu je lizingojemalec ekonomski, ne pa tudi pravni lastnik predmeta lizinga. Pri operativnem lizingu pa je lizingojemalec le najemnik predmeta lizinga, ne pa tudi lastnik,” pojasnjujejo na skladu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.