Slovenija
21919 ogledov

Napovedi so se uresničile: Objekti poplavljeni, najhuje je v teh delih države

Dež padavine neurje vreme Profimedia
Sinoči je močno neurje zajelo občino Hrastnik. Močne nalive so zabeležili tudi drugje po državi.

Na centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje so zabeležili 53 dogodkov, pri odpravljanju posledic neurja je po njihovih navedbah posredovalo 36 gasilskih enot, od teh šest poklicnih.

Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz različnih objektov, iz zalitega podvoza potegnili osebno vozilo, poplavljena pa so bila tudi cestišča in podvozi. V Slovenskih goricah se je podrl drog telekomunikacij in zaprl cesto.

Največ dogodkov so zabeležili na območju naselja Šmarje pri Jelšah, kjer so meteorne vode zalile okoli 30 objektov. Udar strele je v naselju Ločki Vrh v občini Destrnik zanetil požar na stanovanjski hiši, v katerem je zgorelo okoli 80 kvadratnih metrov ostrešja. V Ložnici pri Celju je udar strele poškodoval hlev, v Loki pri Mengšu pa atrij stanovanjskega objekta, poročajo.

Nevihta, oblaki, neurje | Avtor: Profimedia Profimedia

Okoli 22. ure je močnejša nevihtna celica nastala v Posavju. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje sta bila zaradi meteornih voda v občini Hrastnik ogrožena en industrijski objekt in ena stanovanjska hiša. Polovično je bila zaprta regionalna cesta Hrastnik–Rimske Toplice. Posredovali so gasilci PGD Dol pri Hrastniku in Hrastnik ter dežurni delavci CGP.

Močnejša nevihtna celica, ki je nastala v Posavju, se je z jugozahodnim vetrom pomikala preko Celja naprej na severovzhod države. Meteorološke postaje so izmerile močnejše nalive v Ločah (20,5 l/m2), Slovenskih Konjicah (19 l/m2), Šmarju pri Jelšah (16,5 l/m2) in Celju (14 l/m2).

Na severozahodu države je bil okoli 19. ure močan naliv zabeležen na Rudnem polju. "Od 19.00 do 19.30 smo izmerili 24 litrov dežja na kvadratni meter. Kot pa je razvidno tudi iz naše vremenske kamere, je glavnina padavin padla v približno desetih minutah," so zapisali na agenciji za okolje. 

Kako bo v prihodnjih dneh?

"Danes zjutraj se bo delno zjasnilo, po nekaterih kotlinah bo nastala kratkotrajna megla. Čez dan bo delno jasno vreme, več sonca bo v vzhodni polovici Slovenije. Predvsem v severozahodnih krajih bodo še plohe in kakšna nevihta. Pihal bo zmeren jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na severozahodu okoli 15 °C," kaj lahko pričakujemo danes, pravijo na agenciji za okolje.

Sobota bo sončna. Zjutraj se bo po kotlinah lahko pojavljala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, v jugovzhodnih krajih do 26 °C.

Nedelja bo sprva dokaj sončna. Popoldne se bo oblačnost povečala. Nastajale bodo plohe in nevihte, ki se bodo zavlekle v noč.

V ponedeljek bo pretežno oblačno, popoldanske plohe in nevihte bodo pogostejše. Na zahodu države bo kakšna lahko že dopoldne.

V torek bo pogosteje deževalo, pojavljale se bodo tudi nevihte. Od srede naprej bo vreme še naprej nestanovitno. Pojavljale se bodo predvsem popoldanske plohe in kakšna nevihta. Jutranje temperature bodo večinoma okoli 10, popoldanske pa v ponedeljek še od 20 do 25 °C, nato malce nižje, kažejo napovedi agencije za okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • andrija 11:46 17.maj 2024.

    denar za lanske poplave in plazove so že zapravili in razen besedičenja nič naredili,zato je golob že napovedal da rabi novi dve miljardi evrov za luksuz

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:37 17.maj 2024.

    Napovedi so bile pretirane, kot je že splošna navada pri medijih. Je pa tokrat bila točna stopnja ogroženosti, torej rumeno do oranžno...To je vsekakor pohvalno...Lansko leto sem opozarjal, da se s preveliko lahkoto barva opozorila v rdečo. Od pomladi naprej ...prikaži večj je bilo vse rdeče tako, da nihče ni resno jemal opozoril ob tistih usodnih poplavah, ker jim je pač na ARSU zmanjkalo barv...To je problem, pretiravanje in populizem, tudi v politiki..

  • Avatar Leon
    Leon 07:37 17.maj 2024.

    In kmetje so še vedno proti gradnji suhih zadrževalnikov ....samo da so proti !