Slovenija
24 ogledov

Zaradi Morsa v propad?

Oliver Stojanović pravi, da mu je stečajni upravitelj priznal terjatve, a se boj Žurnal24 main
Mors. Namesto podizvajalcem Gradisu in bankam. Izgovor: Ni razdelilnikov.

“Zavaroval sem se s cesijsko pogodbo, sicer ne bi nikoli sprejel tega posla, a Mors tega ni spoštoval,” pravi Oliver Stojanović, lastnik krovsko-kleparskega podjetja Trimoval s tremi zaposlenimi.

Lani je izvajal dela na centru za usposabljanje gasilcev v Sežani, katerega
investitor je ministrstvo za obrambo (Mors). Glavni izvajalec je bil celjski Gradis, ki je pristal v stečajnem postopku. Dela nadaljuje Kraški zidar.

Plačan je bil le del
Mors je Stojanoviću plačal 27 tisoč evrov, dolguje mu jih še 67 tisoč. Pred kratkim je zato proti Morsu vložil tožbo. “En račun imam blokiran zaradi izvršb. Zarubili so mi že kombi,
orodje,” zatrjuje podjetnik, ki je bil prisiljen dva zaposlena odpustiti. Po njegovih informacijah so nakazila z Morsa šla tudi na faktorski banki, ki sta odkupili terjatve. “Ali država pomaga bankam in ne gospodarstvu?” se sprašuje.

Na Morsu odgovarjajo, da so dela plačali Gradisu, a ta ni poplačal podizvajalcev, “Mors pa zaradi tega ne more dvakrat plačati istih del”. Na vprašanje, čemu torej cesijska pogodba, ki terjatve do Morsa prenaša na podizvajalca, so se izgovorili, da jim Gradis oziroma stečajni upravitelj kljub pozivom ni dal razdelilnikov, brez katerih plačil po cesijskih pogodbah ni mogoče izvesti. Na ta način je bil plačan le del, zato je tudi Trimoval dobil 27 tisoč evrov.

“Gradis je manipuliral”
Na vprašanje, ali se ne čutijo odgovorni, ker so tako posredno v stisko pahnili male podjetnike – kljub obljubam vlade o pomoči gospodarstvu –, Igor Nared, direktor direktorata za logistiko na Morsu, odgovarja, da so ravnali v skladu s pogodbo ter da je Gradis manipuliral in menda celo večkrat prodajal terjatve.

V skladu s sklepom sodišča mora Mors Gradisu sicer plačati še preostali znesek (230 tisoč, milijon je že plačal). Iz tega naj bi bil poplačan tudi Trimoval, a le 
deloma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.